Policija Kosova kaže da su u incidentu u Leposaviću učestvovala lica umešana u desetine krivičnih dela


Pripadnici kosovske policije u Severnoj Mitrovici, decembar 2022.

Pripadnici kosovske policije u Severnoj Mitrovici, decembar 2022.Podijelite

Policija Kosova je saopštila da je u Bistrici kod Leposavića pucano na automobil koji se nije zaustavio radi pregleda te da je identifikovala dva osumnjičena lica koja su umešana u više desetina krivičnih dela i prekršaja.

”Osumnjičeni muškarac kosovskog državljanstva sa inicijalima (D.S. 1991), osumnjičen je da je umešan u preko 80 krivičnih dela, od kojih je osumnjičen i za krivična dela kao što su ubistvo, prinuda, posedovanje oružja bez dozvole, napad, ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, pretnje, teška krađa, izazivanje opšte opasnosti, razbojništvo i slično”, saopštila je policija.

Navodi se da je ista osoba počinila više od 20 prekršaja.

”Osumnjičeni muškarac kosovskog državljanstva sa inicijalima (M.D. 1985), osumnjičen je da je umešan u 17 krivičnih dela, od kojih je osumnjičen i za krivična dela kao što su ubistvo, prinuda, posedovanje oružja bez dozvole, teška kradja, teška telesna povreda, neovlašćeni prelazak granice, neovlašćeno ometanje dokaza i slično”, navela je Policija Kosova.

Kosovska policija je ranije saopštila da su dve osobe u vozilu pokušale da izbegnu policijski punkt.

”Namerno su udarile u automobil KP (Kosovske policije) i dovele živote policajaca u opasnost. Službenici KP su bili primorani da pucaju u pravcu vozila kako bi neutralisali situaciju”, naveo je na Twitteru ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla)

Policija Kosova saopštila je 23. januara da je pucala na jedno vozilo u mestu Bistrica na teritoriji opštine Leposavić, nakon što se isto vozilo nije zaustavilo radi kontrole, već udarilo u policijski auto. S druge strane, direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, Petar Petković tvrdi da je jedna osoba srpske nacionalnosti tom prilikom povređena.

Leposavić je jedna od četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom na severu Kosova.

Iz kosovske policije navode da su životi policajaca bili ugroženi, te da je do upotrebe vatrenog oružja došlo kako bi se eliminisala opasnost.PROČITAJTE I OVO:Napad na policiju na severu Kosova


Dodaje se da su “osumnjičena lica zajedno sa svojim vozilom pobegla sa lica mesta”, a da je slučaj prijavljen Policijskom inspektoratu, te da je uviđaj je u toku u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima.

Prethodno je Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije navela da je M. D pogođen u predelu levog grudnog koša, te da ima prostrelnu ranu s kojom je transportovan hitno u bolnicu u Kralјevu, gradu u Srbiji.

“Oko 14 časova kolima Hitne pomoći iz Leposavića dovezen je pacijent, star 37 godina, sa prostrelnom ranom levog grudnog koša. Osim šoknog stanja, on je trenutno bez vitalno ugroženih simptoma, ali je teška telesna povreda. Trenutno se radi dodatna dijagnostika, skener i ostalo, a biće smešten u intenzivnu negu i uradiće se primarna obrada rana i sve ostalo što zahteva po našim protokolima”, rekao je medijima dr Zoran Mević iz kraljevačke bolnice, prenosi Radio televizija Srbije.

Direktor Kancelarije Petar Petković je rekao da se incident dogodio kada je specijalna jedinica Kosova “zapucala iz rafala na dvojicu Srba samo zato što nisu želeli da dozvole da ih bez ikakvog osnova i i razloga Rosu policija maltretira”.

Reagovala je i Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu, uz navode da je ranjavanje M. D. “kap koja je prelila čašu nakon serije napada na Srbe od nove godine”.

“Srpska lista mesecima na svim sastancima insistira da se specijalne jedinice povuku sa severa Kosova i Metohije jer su tu nelegalno, i jer su izazvali seriju incidenata, ali svi ćute”, navedeno je u saopštenju.PROČITAJTE I OVO:U Štrpcu na Kosovu prosvjed zbog ranjavanja dvojice mladih Srba

Policija Kosova je početkom decembra prošle godina pojačala kapacitete u opštinama na severu zbog učestalih incidenata, nakon što su pripadnici srpske zajednice napustili Policiju Kosova.

Potom su sredinom decembra lokalni Srbi postavili barikade zbog hapšenja njihovog sunarodnika Dejana Pantića, koji se tereti da je učestvovao u napadu na prostorije Centralne izborne komisije Kosova. U međuvremenu je Pantiću određen kućni pritvor a barikade su uklonjene.PROČITAJTE I OVO:Srbija i Kosovo posle barikada

Komentariši