Odgođeno suđenje Hrvatima u Zambiji

Četiri para iz Hrvatske uhapšena su početkom decembra na aerodromu u Ndoli zbog sumnje u valjanost dokumenata o usvajenju maloljetne djece iz DR Konga.

Hrvatski konzul iz Pretorije, koji brine o uhapšenim Hrvatima i posjećuje ih u zatvoru, zasad nije dobio dopuštenje da posjeti i djecu (Emica Elvedji / Pixsell)

23 Jan 2023

Današnje ročište Hrvatima optuženima za trgovinu djecom u Zambiji odgođeno je, a iduće su rasprave zakazane za 6. i 10. februara, prenosi Hina, pozivajući se na hrvatske diplomatske izvore.

Četiri para iz Hrvatske uhapšena su početkom decembra na aerodromu u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o usvajanju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Oni krivicu negiraju.

Brane se sa slobode

Sud u Ndoli, trećem najvećem gradu afričke države koja broji oko 19,5 miliona ljudi, u dopustio je prije dvije sedmice hrvatskim državljanima da se brane sa slobode nakon što polože garanciju, 20.000 zambijskih kvača po osobi (oko 1100 dolara) i putne isprave, reguliraju boravište u Zambiji i pronađu 16 ljudi koji će za njih garantovati.

Jedini uvjet koji im je još preostao je regulacija boravišta.

Usvojenu djecu, koja imaju hrvatske dokumente, oduzele su zambijske socijalne službe. Hrvatski konzul iz Pretorije, koji brine o uhapšenim Hrvatima i posjećuje ih u zatvoru, zasad nije dobio dopuštenje da posjeti i djecu.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE VIJESTI

POPULARNO

Komentariši