Turci spalili fotografiju Paludana koji je spalio Kur'an

Turci spalili fotografiju Paludana koji je spalio Kur'an

Foto: Agencije

Protesti u Turskoj zbog paljenja Kurana na subotnjoj demonstraciji ispred ambasade Turske u Štokholmu su se danas nastavili u Istanbulu, Ankari i nekim drugim dijelovima Turske.

Na protestu ispred konzulata Švedske u Istanbulu se okupilo oko 250 demonstranata sa zelenim zastavama, a uočen je i transparent sa natpisom: “Osuđujemo islamofobiju koju podržava švedska država.”

Demonstranti su spalili fotografiju dansko-švedskog političara Razmusa Paludana koji je spalio primjerak Kur'an u Švedskoj, prenosi AP.

Zaposlenici konzulata Švedske su na prozor konzulata okačili natpis: “Ne podržavamo stavove onog koji pali knjige.” Demonstranti su se okupili i ispred ambasade Švedske u Ankari, kao i u jugoistočnoj turskoj provinciji Saniurfa, a očekuje se da će večeras biti još sličnih protesta širom Turske.

Turski zvaničnici su oštro kritikovali Švedsku zbog toga što je dozvolila da se u Štokholmu organizuju demonstracije na kojoj je spaljen Kur'an, ali predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan se za sada nije oglasio komentarom.

Švedski premijer Ulf Kristersson je jučer na Twitteru istakao važnost slobode izražavanja u demokratiji, ali je naglasio da “ono što je legalno nije uvijek prikladno.” Kristerson je osudio paljenje knjiga “koje za mnoge predstavljaju svetinju” i označio takav čin za “akt dubokog nepoštovanja.”

(Vijesti.ba)

Komentariši