KOLIKO GOD SE NEGIRALO, OVO JE BIH! TERMIN ‘ZAJEDNIČKE INSTITUCIJE’ JE NEUSTAVAN

Hayat 22/01/2023

Čekala se odluka Ustavnog suda BiH u vezi s Izbornim zakonom, a dočekala se ona u vezi s nazivom zajedničkih institucija.

Je li ovaj naziv tendenciozan, prisutne su sumnje. Kroz SANU-ov Memorandum II daju se instrukcije kako treba oslabiti institucije BiH, potom kako oslabiti jedan narod – bošnjački, svodeći ga na nivo vjerske skupine, potom i kako strašni rezultat agresije i žrtve svesti na nivo statističke greške, u govoru, verbalno u javnim istupima, na događajima na kojima su prisutne visoke zvanice.

Potom se negdje provukao i naziv „zajedničke institucije“, kako bi vlasti iz RS-a izbjegli naziv „institucije BiH“, što one i jesu.


Ustavni sud dao je svoju konačnu riječ.

Ustavni sud BIH, odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti Zakona o zastavi BIH, član koji glasi “zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama”, kazao je kako nije u skladu s članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine pa ga je s tim u vezi i ukinuo. Objasnili i kako se dodavanjem riječi „zajedničke“ promijenio smisao člana III/1 Ustava.

  • Ustav Bosne i Hercegovine propisuje postojanje isključivo ‘institucija Bosne i Hercegovine’. Na taj način zakonodavac je postupio suprotno načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, zato što je osporenom odredbom zakona izmijenio suštinu jasne ustavne odredbe iz člana III Ustava Bosne i Hercegovine.

Više u prilogu OVDJE.

Komentariši