Ukrajina će teško ove godine izbaciti sve ruske snage

Iako je Ukrajina već dobro opremljena, tu je zemlju potrebno dodatno podržati za proljeće, kada će se nastaviti borbe u punom intenzitetu, kaže američki ministar odbrane.

Lloyd Austin: Ukrajina ne ovisi o jednoj platformi (EPA)

20 Jan 2023

Glavni komandant američke vojske izjavio je u petak kako će Ukrajini biti teško ove godine izbaciti sve ruske snage, a Njemačka da će brzo djelovati kako bi saveznicima omogućila transfer tenkova Leopard 2 ako se o tome uspostavi konsenzus.

Govoreći na kraju okupljanja ministara odbrane i glavnih komandanata vojske zemalja članica NATO-a u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, načelnik Združenog štaba američke vojske, general Mark Milley, kazao je da će Ukrajini ove godine biti teško izbaciti sve ruske snage.

“Sa vojnog stajališta, ove godine bit će vrlo teško izbaciti sve ruske snage iz svih dijelova Ukrajine pod ruskom okupacijom”, istaknuo je Milley, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Iako je nužno na vrijeme opremiti Ukrajinu za proljeće, kada će se nastaviti borbe u punom intenzitetu, Ukrajina je dobro opremljena čak i bez tenkova Leopard 2, kazao je američki ministar odbrane Lloyd Austin.

‘Njemačka je pouzdan saveznik’

“Ukrajina ne ovisi o jednoj platformi”, dodao je.

Rekao je da je Njemačka pouzdan saveznik i da će nastaviti obnašati vodstvo, unatoč tome što Berlin još nije odobrio prebacivanje svojih tenkova u Ukrajinu.

“Oni [Njemačka] su pouzdan saveznik, takvi su već jako, jako dugo i doista vjerujem da će i dalje biti pouzdan saveznik.”

Njemačka je pod velikim pritiskom saveznika da dopusti slanje tenkova.

Leopard 2 se smatra idealnim, jer ga posjeduju mnoge zemlje, što znači da bi mogle podijeliti teret opremanja Ukrajine.

Berlin tek treba dati dopuštenje saveznicima koji posjeduju Leopard 2, poput Poljske ili Finske, da pošalju tenkove Ukrajini.

Međutim, kaže da još nije primio formalni zahtjev od zemalja koje su iskazale želju da pošalju tenkove Ukrajini.

Kancelar Olaf Scholz insistira na tome da će Njemačka djelovati samo u dogovoru sa saveznicima, što je stav koji ponavlja i novi ministar odbrane Boris Pistorius.

Scholz: Tenkovi kad se saveznici dogovore

“Postoje dobri razlozi za isporuke [tenkova], a postoje i dobri razlozi protiv. S obzirom na cjelokupnu situaciju rata, koji traje već gotovo godinu, moraju se vrlo pažljivo odvagnuti sve prednosti i mane”, rekao je on.

“Jasno je da nema jedinstvenog stava. Dojam, koji se povremeno stvara, da postoji oformljena koalicija i da Njemačka stoji na putu je pogrešan”, dodao je.

Scholz kaže da će Njemačka početi pripremati tenkove kako bi bili spremni za isporuku ako se saveznici o tome dogovori.

Nije jasno protivi li se tom potezu još koja zemlja osim Njemačke.

Od početka rata Scholzova vlada je u više navrata izrazila oprez oko slanja Kijevu sve naprednijih sistema oružja, ali ih je na kraju ipak isporučivala.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši