ICJ primio zahtjev UN-a za mišljenje o izraelskoj okupaciji Palestine

Međunarodni sud pravde je posljednji put razmatrao sukob između Izraela i Palestinaca 2004. godine, kada je presudio da je izraelska barijera za razdvajanje nezakonita.

Međunarodni sud pravde sa sjedištem u Hagu najviši je sud Ujedinjenih naroda koji se bavi sporovima između država (AP)

21 Jan 2023

Međunarodni sud pravde (ICJ) potvrdio je da je službeno primio zahtjev Generalne skupštine Ujedinjenih naroda da iznese savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Očekuje se da će ICJ sačiniti listu država i organizacija koje će moći podnijeti pismene izjave, ali u saopćenju za javnost nisu date dodatne informacije o vremenskom okviru tog procesa.

U prethodnim savjetodavnim mišljenjima ovaj međunarodni sud je također zakazivao ročišta, ali će vjerovatno proći najmanje nekoliko mjeseci prije nego što budu zakazana, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Sud pravde sa sjedištem u Hagu, poznat i kao Svjetski sud, najviši je sud UN-a koji se bavi sporovima između država.

Njegove presude su obavezujuće, iako ih ICJ nema ovlaštenja provoditi.

U potezu koji je Izrael osudio i Palestinci pozdravili, Generalna skupština UN-a je prošlog mjeseca zatražila od ICJ-a da da savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama izraelske “okupacije, naseljavanja i aneksije, uključujući mjere usmjerene na promjenu demografskog sastava, karaktera i status Svetog grada Jerusalema, i od njegovog usvajanja srodnih diskriminatornih zakona i mjera”.

Izrael odbacio raniju presudu

Rezolucija UN-a također traži od ICJ-a da savjetuje kako te politike i prakse “utječu na pravni status okupacije” i koje pravne posljedice proizlaze iz tog statusa za sve zemlje i UN.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je zahtjev za mišljenjem ICJ-a “odvratnom odlukom”.

ICJ je posljednji put razmatrao sukob između Izraela i Palestinaca 2004. godine, kada je presudio da je izraelska barijera za razdvajanje nezakonita.

U istoj presudi sudije ICJ-a su rekle da su izraelska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji “uspostavljena kršenjem međunarodnog prava”.

Izrael je odbacio tu presudu, optužujući ICJ da je politički motiviran.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši