SCHMIDT U AKCIJI: Lobira pred sjednicu AFET-a, želi umanjiti kritike zbog nametanja Izbornog zakona!

Kao što je poznato, nametanjem nisu otklonjene blokade, kako je bilo najavljivano od strane visokog predstavnika.

Foto: Slobodna Bosna / Samir Saletović

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u utorak će se obratiti članovima Odbora za vanjske poslove Evropskoga parlamenta, navlja Patria. 

Schmidt, kako saznaje Patria, snažno lobira kod članova Odbora za vanjske poslove Evropskoga parlamenta sa ciljem da umanji kritike zbog nametanja izmjena Ustava Federacije BiH i izbornog zakona.

Kao što je poznato, nametanjem nisu otklonjene blokade, kako je bilo najavljivano od strane visokog predstavnika.

Podsjećamo, grupa europarlamentaraca ranije je tražila da se Schmidt sasluša pred Odborom za vanjske poslove, a u vezi s nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH na izbornu noć, 2. oktobra. Iako je bilo potvrđeno za novembar, saslušanje je odgođeno. 

Članica Europskog parlamenta Tineke Strik je zajedno sa članom Bundestaga Borisom Mijatovićem ranije uputila otvoreno pismo Schmidtu u kojem se zahtijeva povlačenje odluke o izmjenama Izbornog zakona BiH koju su nazvali nedemokratskom i pogubnom po prava građana BiH na slobodne izbore.

Tada su u pismu su takođe zatražili da se obrazlože tvrdnje Zagreba da su učestvovali pregovorima sa Uredom visokog predstavnika o donošenju navedenih mjera. Na novinarska pitanja o ovim navodima Christian Schmidt je uporno odbijao da se izjasni navodeći da on ima pravo da se sastaje sa bilo kime i da diskutuje o svim temama, te da ti sastanci nemaju odraza u njegovim odlukama.

Pismu koje su poslali Strik i Mijatović u međuvremenu pismu se pridružilo još 26 članova i članica evropskog, njemačkog, nizozemskog i francuskog parlamenta, tražeći odgovore od visokog predstavnika u BiH.

Kako je Patria ranije najavila Schmidt se morao pojaviti pred AFET-om i obrazložiti svoje odluke u izbornoj noći i efekte svojih odluka koje nisu deblokirale procese i formiranje vlasti. 

Komentariši