Osvrt iz Srbije: Vučić ponižen pred cijelim svijetom, a nama glumi silu i moć

Autor:N1 BiH 20. jan 2023

Izvor: Aleksandar Vučić (REUTERS/Hannibal Hanschke)

U psihologiji postoji termin koji se naziva “fenomen položaja bicikliste” kojim se opisuje ponašanje osobe koja je ponizna pred jakima i moćnima (saginje se od struka nagore), dok, s druge strane, ponižava slabe i nemoćne (gazi od struka nadole). U Srbiji je ovaj sindrom prisutan gotovo na svakom mjestu, a u javnosti je najčešće primjetan kod političara koji su na vlasti. Apsolutni šampion u ovoj disciplini dakako je predsjednik Aleksandar Vučić koji je, s jedne strane, apsolutni gospodar u sopostvenoj zemlji gdje gazi sve koji su ispod njega, dok, s druge strane, “podvija rep” pred predstavnicima međunarodne zajednice, kojima ne smije prigovori kad ga izvrnu ruglu piše Vojislav Milovančević, novinar iz Srbije.

Za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića može se reći da ima minimum dva lica – jedno za domaću javnost, drugo za međunarodnu i predstavnike diplomatskog kora. I dok nas preko medija svakodnevno obasipa sa pričama kako je “oštro, otvoreno i bez uvijanja” sasuo sve u facu predstavnicima „velikih sila“, u realnosti taj prizor izgleda značajno drugačije, pa tako Vučića viđamo kako sjedi “na hoklici” u Bijeloj kući, u publici (umesto u zvanicima) u Parizu za vrijeme proslave Dana pobjede u Prvom svjetskom ratu, usamljenog kako luta po Pragu ili kako gleda u leđa liderima Zapadnog Balkana u Davosu.

Fotografija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa panela o Zapadnom Balkanu iz Davosa izazvala je pretohdnog dana brojne reakcije na društvenim mrežama zbog toga što je Vučić sjedio izdvojeno od svih lidera.

Vučić u Davosu (BETA/Kabinet predsjednika Sjeverne Makedonije)

Za sada je nepoznato kako je došlo do ovakvog rasporeda sjedenja, da li je predsjednik Srbije sam htio da bude izdvojen, ili je ostao bez stolice u redu gdje su i svi drugi.

U izjavi za medije, objašnjavajući tužnu sliku koja ubrzo postala viralna na društvenim mrežama, Vučić je rekao da su ga molili da sjedne u prvi red, ali da on to nije htio.

„Tamo sam birao sam gdje ću da sjednem, i iako su me tri puta molili da dođem u prvi red, ja to nisam želio. Ali to je jedna od stvari koja mi je zabavna. Kada imate teške razgovore, i kada razmišljate o tome, za mene je to dio dobre zabave. Zašto? Pa kada vidite da politički protivnici nemaju ništa da kažu o vašem radu, rezultatima, znanju jezika, onda misle da su se dočepali nečega, misleći da su svi površni kao i oni“, rekao je Vučić.

Dodao je da nije btino gdje je sjeo.

„To nije suština i da ćete učitelju da se dopadnete, ako sjedite u prvom redu – već je pitanje vašeg znanja“, rekao je Vučić.

„Smeta vam snažna Srbija i to što nisam dio čopora i što neću da govorim da su neki lideri ludaci. Ovde je popularno da se kaže da je Putin ludak, ovaj i onaj, ja da učestvujem u tome neću“, kazao je Vučić.

U razgovoru za Nova.rs, historičar i bivši ambasador Milan St. Protić osvrnuo se na ovaj događaj, rekavši da aktuelna vlast sebe, u ime Srbije, doživljava kao strano tkivo među državama i državnicima iz susjedstva.

“To mi ne znamo. Kako god da je, to govori samo o tome da Srbija nije uspjela, za sve ove decenije od raspada Jugoslavije, da unormali svoje odnose sa susjedima, odnosno sa državama koje su nastale posle rapsada Jugoslavije. Zbog toga ova vlast sebe, u ime Srbije, doživljava strano tkivo među svim tim državama i državnicima iz susjedstva. To svakako nije dobro za Srbiju, jer čak i da ste u pravu, a niste, nije dobro da svi budu na jednoj strani, a vi da budete na suprotnoj”, objašnjava Protić.

Osvrnuvši se se na izjave predsjednika, koji je rekao da “nije htio da bude dio čopora”,  sagovornik Nove.rs navodi da takva izjava govori mnogo o politici koju vodi Srbija.

Najtužnija slika iz Praga

Da svjetski lideri i ne vole baš da se druže sa Vučićem vidJelo se i tokom Samita u Pragu, koji je u prorežimskim medijima najvljivan kao događaj na kom će predsJednik Srbije “sasuti sve u lice evropskim liderima” i “demonstrirati snagu svojih argumenata” . Umjesto sipanja istine brzinom munje, uslijedila je razočaravajuća realnost.

Ni prijatelj Erdogan, ni „brat“ Orban, ni Makron, ni predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, nisu se sjetili da pozovu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da im se pridruži.

U Parizu u publicii, kod Trampa na “hoklici”

A ako odemo u bližu prošlost, vidjećemo da najpoštovaniji predsjednik u novijoj historiji Srbije, tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama, u Bijeloj kući, djeluje kao dijete koje čeka da ga strogi nastavnik (Tramp) propita gradivo. Scenama iz Vašingtona podsmjehivali su se čak i “ruski prijatelji” za koje se govorilo da Srbiju poštuju više nego ikad zahvaljujući čovjeku koji se nalazi na njenom čelu piše Nova.rs

Komentariši