Dok Njemačka oklijeva, zašto Zapad insistira na isporuci tenkova Ukrajini?

Razlog za oklijevanje Njemačke da Kijevu isporuči tenkove urednik lista Die Welt pripisuje strahu od eskalacije ukrajinskog rata i odmazde Rusije.

Poljska insistira na isporuci njemačkih tenkova Kijevu (Reuters)

20 Jan 2023

Daniel Bohmer, glavni urednik njemačkog lista Die Welt, prognozira da će Njemačka podleći pritisku svojih evropskih i američkih saveznika i prihvatiti da se Ukrajini isporuče tenkovi “Leopard 2”.

Kaže da se Evropa sprema da snabdije Kijev oružjem koje bi mu omogućilo da krene u kontraofanzivu protiv ruskih snaga.

Tokom gostovanja u programu Al Jazeere Arabic “Izvan vijesti” (19. januara 2023), dodao je da bi Njemačka, također, mogla odobriti i drugim zemljama da pošalju tenkove “Leopard 2” u Kijev.

Međutim, naglašava da je uvjet njemačkog kancelara Olafa Schultza da Washington opskrbi Kijev tenkovima Abrams, kako bi se njegova zemlja obavezala na isporuku tenkova “Leopard 2” Ukrajini, zapravo pokušaj da se oteža Amerikancima ili da se predloži srednje rješenje kako bi se sačuvala reputacija, imajući u vidu pritiske na Berlin koji dolaze od njegovih partnera.

Amerikanci kažu da njihovi tenkovi Abrams nisu pogodni za Ukrajinu jer su vrlo složeni i zahtijevaju velike količine goriva, a možda i zato jer je to najnovije oružje za koje Amerika ne želi da padne u ruke Rusa, kako je rekao gost iz Njemačke.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je Njemačku, ne imenujući je, prije Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu. Rekao je da uvjet da NATO saveznici isporuče tenkove Ukrajini ako druga strana to učini nije ispravna strategija koju treba slijediti. Poljska je također kritizirala stav Berlina i obećala isporuku njemačkih tenkova Ukrajini.

Poljska insistira na isporuci njemačkih tenkova Kijevu

Glavni urednik lista Die Welt razlog za oklijevanje njemačkog kancelara da Kijevu isporuči tenkove “Leopard 2” pripisao je strahu od eskalacije ukrajinskog rata i odmazde Rusije koja bi mogla pribjeći korištenju nuklearnog oružja. Međutim, objašnjava da je stranka njemačkog kancelara uvijek podržavala pregovore s Rusijom i ostavljanje otvorenih vrata za dijalog.

Dr. Marcin Zaborowski, član Savjetodavnog vijeća za vanjske odnose u poljskom Senatu, očekuje da Njemačka neće odstupiti od evropskog konsenzusa o potrebi da se Kijev opskrbi tenkovima njemačke proizvodnje, koji spadaju među najnaprednije tenkove u svijetu. Također je istakao da bi njegova zemlja mogla isporučiti te tenkove čak i bez odobrenja Nijemaca, kako je to rekao poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Naglasio je da baltičke zemlje i Poljska, zbog svoje geografske blizine, osjećaju ruske prijetnje. U slučaju da se Ukrajini ne dostavi napredno oružje kako bi se odbranila, Rusija će težiti daljoj ekspanziji, po čemu je poznata kroz historiju.

Finska je oprezno izrazila želju da opskrbi Ukrajinu tenkovima Leopard 2, ali u ograničenom broju, budući da nije članica NATO-a.

Rusija je u svom odgovoru upozorila Zapad na opasnost snabdijevanja Ukrajine oružjem koje bi joj omogućilo napade na ruski teritorij. Takvu situaciju je opisala kao vrlo opasnu, te kako će to dovesti sukob na novu razinu. Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je da bi opskrba Ukrajine ovom vrstom oružja značila podizanje sukoba na novi nivo, što ne bi bilo dobro za sigurnost cijele Evrope.IZVOR: AL JAZEERA


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši