Sud BiH: Boban Inđić osuđen na 15 godina zatvora za zločine u Štrpcima

Komandir Interventne čete Vojske Republike Srpske prvostepeno je osuđen za učešće u otmici i ubistvima 20 civila iz voza u Štrpcima 1993. godine,

Na prvostepenu presudu dozvoljena je žalba (AP)

Published 19 Jan 2023

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom je Bobana Inđića osudio na 15 godina zatvora za učešće u otmici putnika iz voza u Štrpcima i njihovom ubistvu na području Višegrada 1993. godine.

Inđića je Sud Bosne i Hercegovine osudio na 15 godina zatvora kao komandira Interventne čete Vojske Republike Srpske (VRS) za učešće u otmici i ubistvima 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine, koji su ubijeni na području Višegrada, javlja Anadolija, pozivajući se na Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) Bosne i Hercegovine.

Inđiću je od 2015. godine suđeno s Lukom Dragičevićem i još sedmericom bivših pripadnika Višegradske brigade VRS-a, ali je postupak protiv njega razdvojen, jer je u Srbiji bio osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće.

Sedmerici po 13 godina zatvora

Nakon što je izdržao kaznu, suđenje mu je nastavljeno.

Prvostepenom presudom izrečenom 21. oktobra Dragičević je oslobođen optužbi, a ostala sedmerica su osuđena na po 13 godina zatvora.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je da je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Miodragom Mitrašinovićem, koji nije uhapšen zajedno s ostalima dan prije izricanja prvostepene presude, u oktobru 2022. godine.

Inđiću je produžen pritvor, a na prvostepenu presudu dozvoljena je žalba.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

POPULARNO

Komentariši