OPASAN SCENARIJ JE OSPORAVATI NATO PUT BIH, TAKVI ĆE SNOSITI POSLJEDICE! CIKOTIĆ ZA HAYAT I O MANDATU NA ISTEKU

Hayat 19/01/2023

U večerašnjem izdanju emisije 7 Plus Hayat TV-a razgovarali smo sa Selmom Cikotićem, ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Cikotić je između ostalog govorio o sigurnosti u zemlji, regiji, ali i svijetu, te NATO putu Bosne i Hercegovine.

Na početku je istakao kako je sigurnost na svjetskom nivou poljuljana, te da ona zavisi isključivo o međusobnom odnosu najjačih sila, pa samim tim ni Bosna i Hercegovina nije pošteđena.

  • U odnosu na region, BiH nije nesigurnija, ali sa stanovišta politika u, i van BiH, primjećujemo jednu vrstu politika koje liče na ratne politike. Imamo pokušaj ostvarivanja ciljeva koji se nisu ostvarili u ratu. Zbog činjenice da je politički i sigurnosni sistem napravljen na način da ga je lakše blokirati nego držati u funkciji, imao bih rezrervu da kažem kako smo osposobljeni i spremni da odgovorimo na sigurnosne izazove. Imamo iskustvo, svijest i činejnicu da imate veliki broj građana koji su u svim kritičnim periodima, kada je trebalo braniti BiH, pokazivali su tu svijest. Sa stanovišta te svijesti, snaga BiH nije bila u institucijama, nego van njih. Siguran sam da BiH ima kapacitet da čuva svoju sigurnost i druge bitne elemente sigurnosti građana – poručio je.

Dodaje kako je Bosna i Hercegovina suštinski dio onog što se zove zapadni civilizacijski svijet, te da posjeduje vrijednost Evrope, koja teži nečemu takvom.

  • Mi smo dio Evrope i imamo snažne partnere u Evropi i SAD-U i u svim ostalim integracijama u tom dijelu svijeta. Međutim, imamo i onih koji ne vide tako BiH. Prije 30 godina imali smo evropskih centara koji su se zalagali za nestanak BiH – podsjetio je.

Tvrdi kako je još prije početka ruske agresije, u januaru prošle godine poslao pismo zamjeniku generalnog sekretara NATO-a, te ga upozorio na poziciju NATO-a i ruskom utjecaju na zapadnom Balkanu.

  • Predložio sam im da se aktivnije bave sigurnošću i stabilnošću i u vlastitom interesu. 24. februar će se posmatrati kao krupna prekretnica u međunarodnim odnosima, ne samo Evrope , nego i šireg prostora. Imat će NATO vlastite razloge da aktivnije učestvuje u procesima koji se odvijaju u ovom dijelu svijeta. Ne isključujem mogućnost da čitav zapadni Balkan bude dio NATO-a u skorijoj budućnosti, uključujući i Srbiju i mislim da će NATO raditi i u interesu sigurnosti i u interesu vlastite pozicije – naglasio je.

Cikotić tvrdi kako se Bosna i Hercegovina snažno kreće ka punopravnom članstvu u NATO savez uprkos tome što se u RS-u i Srbiji javljaju disonantni tonovi u odnosu na takve realnosti.

-Neko osporava naš NATO put i to je opasan scenarij za onog ko to osporava. Niko u tom pogledu ne treba trpiti nametanje odluka. Onaj ko kaže da BiH ne treba da se kreće prema NATO-u ne nudeći ništa kao alternativu, on je taj koji prozivodi krizu. Uvjeren sam na osnovu ranijih iskustava da će snositi posljedice za takvo ponašanje. Put BiH prema NATO-u nema nikakvu alternativu. Bećirovićeva posjeta NATO-u je dobar potez i tamošnje reakcije su to potvrdile i mislim da je to neki put kompromisa , konseznusa i međusobnog uvažavanja. Svaka isključivost u BiH nije dobra i nije dobra za onog ko je isključiv – poručio je Cikotić.

Mišljenja je kako je konflikt u BiH lako proizvesti, ali da je mudrost politike postići konsenzus. Što se tiče Sporazuma Osmorke, HDZ-a i SNSD-a u kojem se ne spominje NATO put, Cikotić tvrdi kako treba

pitati one koji su pravili Sporazum šta sadrže opšte formualcije kako bi se mogka izvući interpretacija da se NATO put podrazumijeva.

  • Bilo bi teško zamisliti scenarij kojim bi neko zaustavio nešto što se gradi više od 20 godina. Prvi državni dokument kaže da je cilj međunarodne politike punopravno članstvo u NATO. Imat ćemo konkretna pitanja na kojima će se testirati validnost Sporazuma i principijelnost aktera tih procesa. Taj Sporazum ima konstrukcijske greške, ne uključuje najuticajnije aktere političke scene BiH i mislim da je to izigravanje demokratije u BiH. Politiička stranka koja je dobila najviše glasova i koja je učestvoavala u svim pozitivnim procesima je, bez ijednog valjanog argumenta, izbačena iz formiranja vlasti – naveo je Cikotić.

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE.

Komentariši