Godišnje se ukloni dvije milijarde tona ugljen-dioksida, najviše uz pomoć šuma

Uklanjanje ugljen-dioksida uključuje sakupljanje stakleničkih plinova i njihovo skladištenje u tlo, okeane, geološke formacije ili proizvode.

Cilj većine zemalja je do 2050. ostvariti nultu stopu emisije ugljen-dioksida (Reuters)

19 Jan 2023

Svake godine iz atmosfere se ukloni oko dvije milijarde tona ugljičnog dioksida, ali uglavnom zahvaljujući šumama, uprkos sve većim investicijama u nove tehnologije, doznaje se iz izvještaja više institucija predvođenih sveučilištem u Oxfordu na koje se poziva Reuters.

Da bi se temperatura na Zemlji ograničila na 1,5 stepen iznad temperature u predindustrijskom vremenu, kao što je zacrtano Pariškim sporazumom, potrebno je do 2050. iz atmosfere ukloniti gotovo 1.300 puta više ugljičnog dioksida novim tehnologijama i dvostruko više putem drveća i tla, procjenjuju stručnjaci.

Koautor izvještaja, Steve Smith s Oxforda napominje da, uprkos rastućem interesu za taj problem i sve većim ulaganjima, postoje „velike rupe u informacijama“.

Uklanjanje ugljičnog dioksida uključuje sakupljanje stakleničkih plinova i njihovo dugoročno skladištenje u tlo, okeane, geološke formacije ili proizvode.

Za sada se ugljičnog dioksida gotovo u cjelini uklanja sadnjom drveća i boljom obradom zemljišta.

Proces koji će potrajati

Od 2020. do 2022. globalne investicije za uklanjanje ugljičnog dioksida dosegle su 200 miliona dolara, a od 2010. u javne institucije za istraživanje i razvoj slilo se oko četiri milijarde dolara.

Jan Minx, s njemačkog Istraživačkog instituta Mercator, ističe da „moramo agresivno razvijati nove metode uklanjanja ugljičnog dioksida iz atmosfere ako želimo ostvariti zadani cilj“.

„To će potrajati, jer smo tek na početku“, rekao je Minx.

Krajem prošle godine, američko ministarstvo za energetiku odobrilo je 3,7 milijardi dolara za projekte uklanjanja ugljičnog dioksida.

EU planira do 2030. svake godine ukloniti pet miliona tona ugljičnog dioksida.

Cilj većine zemalja je do 2050. ostvariti nultu stopu emisije ugljičnog dioksida.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE TEHNOLOGIJA

POPULARNO

Komentariši