Chollet: Zajednica srpskih opština na Kosovu neće ličiti na Republiku Srpsku

Za SAD je važno formirati Zajednicu srpskih opština na Kosovu, no detalje treba ‘izglancati’ kroz dijalog, rekao je američki diplomata.

Nastojanja Srbije da neke zemlje povuku priznanja Kosova američki diplomata Derek Chollet je nazvao gubljenjem vremena i energije (EPA)

19 Jan 2023

Savjetnik američkog State Departmenta Derek Chollet izjavio je da je za Sjedinjene Američke Države značajno da Zajednica srpskih opština (ZSO) bude formirana na Kosovu, ali da ona neće biti nalik Republici Srpskoj, entitetu u Bosni i Hercegovini.

“Za nas je značajno da Zajednica srpskih opština bude formirana, mislimo da je to u skladu sa Ustavom Kosova, ali postoji velika razlika između Republike Srpske i buduće ZSO. To nije aranžman koji bi ličio na Republiku Srpsku”, rekao je Chollet za televiziju N1.

NASTAVITE ČITATI

list of 3 itemslist 1 of 3

Samo je Beograd očekivao da ZSO bude ‘Republika Srpska na Kosovu’

list 2 of 3

Albin Kurti: Srbi sa Kosova nikad nisu tražili ZSO

list 3 of 3

Kurti: ZSO samo u skladu s Ustavom Kosova

end of list

Kako navodi agencija Beta, Chollet nije želio govoriti o mogućim nadležnostima Zajednica srpskih opština, rekavši da se ti detalji moraju “izglancati” kroz dijalog.

Loša iskustva sa RS

Jedan od uvjeta koji službeni Beograd postavlja u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom, nakon što je ta bivša autonomna pokrajina proglasila nezavisnost u februaru 2008, je i formiranje Zajednica srpskih opština na sjeveru Kosova gdje su stanovnici većinom etnički Srbi. No, službena Priština odbija podržati takav prijedlog na način da SZO ima ovlasti blokirati vladine odluke, kakve mogućnosti ima bosanskohercegovački entitet Republika Srpska.

Nastojanja Srbije da neke zemlje povuku priznanja Kosova američki diplomata je nazvao gubljenjem vremena i energije.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

POPULARNO

Komentariši