ČENGIĆ UŽIVO PRED KAMERAMA: SCHMIDT JE, U ŽELJI DA POMOGNE HDZ-U, DODATNO ZAKOMPLIKOVAO STVAR

Hayat 18/01/2023

O političkim talasanjima u Federaciji Bosne i Hercegovine naša Amina Bešo razgovarala je sa Irfanom Čengićem, zastupnikom u Skupštini Kantona Sarajevo i delegatom u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

Što se tiče novog rukovodstva Doma naroda, Čengić je poručio kako očekuje da djeluju po poslovniku, te ističe kako će prozivati sve one koji tako ne budu radili.

Komentarišući izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, Čengić je kazao kako su Klub Bošnjaka i Klub Hrvata dostavili prijedloge, dok Klub Srba ima rok do 29. januara da dostavi svoj prijedlog.

  • Tek kad oni dostave, formira se lista koja ide CIK-u, zatim rokovi žalbe, te dostavljanje liste u Zastupnički dom. Prvo će Zastupnički dom glasati o predsjedniku i potpredsjednicima Federacije i onda će Dom naroda koji ima rok 30 dana da glasa o tome. To glasanje svakako ne očekujem prije februara – poručio je Čengić.

Tvrdi kako će svi podržati jedinstvenu listu, te da je izgledno kako će Refik Lendo (SDA) biti potpredsjednik Federacije.

  • Ta lista će biti usvojena u oba Doma. Pitanje je šta će biti kada se bude formirala Vlada Federacije. Ukoliko Lendo ne bude stavio svoj potpis, neće se moći formirati Vlada Federacije. To dalje znači da Schmidt nije govorio istinu kada je kazao da je odblokirao formiranje vlasti u Federaciji. On je deblokirao izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije, ali nije deblokirao izbor Vlade Federacije. U želji da pomogne HDZ-u, isto pravo je omogućio i Klubu Bošnjaka i Klubu Srba. Legalno pravo predsjendika i potpredsjenika je da daju saglasnost ili ne. Da li je normalno da parlamentarna večina formira vladu? Jeste! – poručio je.  

Smatra kako Schmidt u suštini nikada nije ni trebao reagovati, jer da nije reagovao, sada bi već imali Vladu Federacije.

  • Dodatno je zakomplikovao stvar. Ne znam da li će reagovati. Kada sam pitao međunarodne zvaničnike zašto ne postave da jedan predsjednik i potpredsjednik imenuju vladu, rekli su mi: „Tada ćete moći isključiti HDZ“. Ukoliko bude daljnje blokade, Schmidt će snositi odgovornost – kazao je Čengić u Otvorenom studiju.

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE.

Komentariši