POTVRĐENO IZ BRISELA : VISOKI PREDSTAVNIK U BIH CHRISTIAN SCHMIDT U EUROPSKOM PARLAMENTU 24. JANUARA

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sastat će se sa članovima Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta 24. januara, kako bi razgovarali o situaciji u zemlji i njenom europskom putu, potvrđeno je iz Brisela.

Kako se navodi na službenom Twitter nalogu ovog tijela, tema razgovora uključuje reformski put BiH nakon dodjele statusa kandidata za članstvo u EU.

Predsjedavajući Odbora za vanjske poslove David McAllister je ovom prilikom kazao kako su istinsko pomirenje i demokratska tranzicija ključni za održiv napredak.

Podsjećamo, grupa europarlamentaraca ranije je tražila da se Schmidt sasluša pred Odborom za vanjske poslove, a u vezi s nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH na izbornu noć, 2. oktobra. Iako je bilo potvrđeno, saslušanje je odgođeno nekoliko puta.

Članica Europskog parlamenta Tineke Strik je zajedno sa članom Bundestaga Borisom Mijatovićem ranije uputila otvoreno pismo Schmidtu u kojem se zahtjeva povlačenje odluke o izmjenama Izbornog zakona BiH koju su nazvali nedemokratskom i pogubnom po prava građana BiH na slobodne izbore.

Tada su u pismu su takođe zatražili da se obrazlože tvrdnje Zagreba da su učestvovali pregovorima sa Uredom visokog predstavnika o donošenju navedenih mjera. Na novinarska pitanja o ovim navodima Christian Schmidt je uporno odbijao da se izjasni navodeći da on ima pravo da se sastaje sa bilo kime i da diskutuje o svim temama, te da ti sastanci nemaju odraza u njegovim odlukama. Pismu koje su poslali Strik i Mijatović u međuvremenu pismu se pridružilo još 26 članova i članica evropskog, njemačkog, nizozemskog i francuskog parlamenta, tražeći odgovore od visokog predstavnika u BiH.

(Kliker.info-agencije)

Komentariši