GENERALNI SEKRETAR UJEDINJENIH NARODA U DAVOSU : SVIJET JE U ŽALOSNOM STANJU

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u švicarskom Davosu poručio je da je svijet u “žalosnom stanju” zbog bezbroj međusobno povezanih izazova, uključujući klimatske promjene i rat u Ukrajini.

Smatra da se izazovi “gomilaju poput automobila u lančanom sudaru”.

Guterres je prenio svoju sumornu poruku drugog dana elitnog skupa svjetskih lidera i korporativnih rukovodilaca u švicarskom skijalištu Davos.

Nakon što su dobili vijesti o padu helikoptera u Ukrajini u kojem je poginulo najmanje 18 ljudi, uključujući ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova i druge zvaničnike, predsjednik Foruma Borge Brende zatražio je 15 sekundi šutnje.

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska brisala je suze, nazvavši to “još jednim vrlo tužnim danom”, a zatim poručivši prisutnima da “mogu i ovu negativnu situaciju promijeniti na bolje”.

Guterres je rekao da “najveći nivoi geopolitičke podjele i nepovjerenja u generacijama” potkopavaju napore za rješavanje globalnih problema, koji također uključuju sve veću nejednakost, krizu troškova života izazvanu naglom inflacijom i energetskom krizom, dugotrajne posljedice COVID-19 pandemije, poremećaji u lancu nabavke i još mnogo toga.

Klimatske promjene izdvojio je kao “egzistencijalni izazov”.

Drugog dana, vladini zvaničnici, korporativni titani, akademici i aktivisti prisustvovali su desetinama panel sesija.

Ukrajina je zauzela centralno mjesto kako se približava godišnjica rata, a Zelenska vrši pritisak na prisutne da učine više kako bi pomogli njenoj zemlji u vrijeme kada ruska invazija ostavlja djecu da umiru, a svijet se bori sa nesigurnošću hrane.

Njemačka vlada se suočila sa sve većim pritiskom da napravi još jedan značajan korak naprijed u vojnoj pomoći Ukrajini pristankom na isporuku borbenih tenkova Leopard 2.

Guterres nije bio optimista da bi se sukob, koji se vodi na manje od 1.000 kilometara od Davosa, mogao uskoro završiti.

“Bit će kraja ovog rata. Sve ima svoj kraj. Ali ne vidim kraj rata u bliskoj budućnosti”, rekao je Guterres.

Smatra da duboke historijske razlike između Rusije i Ukrajine otežavaju pronalaženje rješenja zasnovanog na međunarodnom pravu i koje poštuje teritorijalni integritet.

“U ovom trenutku, ne mislim da imamo šansu da promoviramo ili posredujemo u ozbiljnim pregovorima za postizanje mira u kratkom roku”, dodao je Guterres.

(Kliker.info-AA)

Komentariši