DODIKA NEĆE OŠTETITI BRITANSKE SANKCIJE! MUHASILOVIĆ ZA HAYAT: SCHMIDT JE HDZ-OV VISOKI PREDSTAVNIK, ZAPAD PROVODI TRALJAVU POLITIKU

Hayat 17/01/2023

O političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, ali i svijetu u Otvorenom studiju smo razgovarali sa Jahjom Muhasilovićem, profesorom međunarodnih odnosa i geopolitike.

Komentarišući posjetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića sjedištu NATO-a, Muhasilović smatra kako je takva jedna podjsseta nužna kako bi se poslala jasna poruka da BiH nema nikakve dileme u tome da li želi biti članica Sjevernoatlantskog saveza ili ne.

  • I u NATO-u su svjesni da to nije jednostavno. Pogotovo, zbog političara iz RS-a, jer nemamo koheziju u kojem pravcu treba da BiH ide. Odmah je došo do reakcije od Dodika. U NATO-u su svjesni da postoji podijeljenost, ali većina građana BiH, ako bi se proveo referendum,  bio bi za NATO – mišljenja je Muhasilović.

Međutim, tvrdi kako NATO nije pokazao dovoljno interesovanja za Bosnu i Hercegovinu, iako se to očekivalo posebno nakon ruske agresije na Ukrajinu.

  • Oni moraju imati više razumijevanja, trebali bi nam progledati kroz prste određene stvari. NATO ima ambivalentan odnos prema BiH, to otvara sigurnosni vakum i dozvoljava ruskom malignom utjecaju da se stacionira. NATO bi trebao uraditi svoj dio zadatka – kazao je.

Komentarišući položaj međunarodne zajednice i njihovu politiku prema BiH, Muhasilović smatra kako međunarodna zajednica godinama vodi traljavu politiku zbog koje Dodik i svi ruski igrači ucjenjuju Zapad i NATO savez.

  • Dok međunarodna zajednica, NATO ne budu imali jasniji stav i inicirali procese da se sankcionišu političari poput Dodika i Čovića, mislim da će ruski maligni utjecaj da se nastavi. Dodik jača, ucjenjuje Zapad i dobija ono što dobija. Sve što on dobija, slabi Bosnu i Hercegovinu. Ne znamo na šta je Rusija spremna, konsoldovala se zadnja dva mjeseca i uspjeli su uzeti manja mjesta. Šta ako Rusi krenu u ofanzivu, te ih to ohrabri da prošire rat? Kakva je strategija NATO saveza? – pita se Muhasilović.

Inertnost visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini komentariše time da je Schmidt dio problema, a ne dio rješenja.

  • On je HDZ-ov visoki predstavnik. Poteze koje je vukao, ojačao je Čovića, ali i Dodika. Ništa nije uradio da ih sankcioniše. Spominju se i britanske sankcije, to su kozmetički potezi koji ne mogu oslabiti Dodika, nego će ga napraviti herojom. Pojačat će njegovi popularnost. Međunarodna zajednica jača separatiste u BiH zadnjih godina. Dodikov kapital je u Mađraskoj koja je u EU. Također, nalazi se i u Srbiji i Rusiji. Kontroliše rafinerije i uvoz energentaa ide preko njegovih ljudi. Sankcije Britanaca i Amerikanaca ga neće oštetiti. Ništa neće postići. Treba ga finansijski oslabiti, detektovati izvore odakle se snabdijeva – pojasnio je Muhasilović.

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE.

Komentariši