BEZ LENDE, NEĆE BITI MOGUĆE IMENOVATI VLADU FEDERACIJE! VUJOVIĆ I ZUKIĆ ZA HAYAT: SCHMIDT JE NAPRAVIO PRAVNI HAOS U ZEMLJI

Hayat 17/01/2023

Novoizabrani delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine preuzeli su svoje mandate na današnjoj Konstituirajućoj sjednici, a potom su položili zakletvu.

Slijedi izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, te po pet delegata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda za Dom naroda Parlamenta BiH. O tome će se ipak odlučivati na narednoj sjednici. Šta je danas postignuto, kakva je dalja procedura, kakvi su mogući ishodi koji se tiču izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije koji predlaže mandatara i novu Vladu Federacije pojasnili su nam gosti u emisiji 7 Plus Hayat TV-a.

Muamer Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH i Žarko Vujović delegat u Domu narodaFBiH.

Zukić je na pojasnio šta se danas događalo na Konstituirajućoj sjednici, kazavši kako je nakon sjednice Kluba Bošnjaka utvrđen prijedlog – Aida Obuća.

  • Nakon toga došao je prijedlog pojednica od jednog delegata, te smo uz ta dva prijedloga, imali još prijedloge iz reda Hrvata i Srba. Za rukovodstvo Doma naroda koje pripada Bošnjacima izabran je delegat koji je predložen od strane pojedinca – ističe zukić.

Dodaje kako je to diskvalifikacije volje jednog kluba.

  • Poslovnički je to bilo moguće, ali je poslana jako ružna poruka. Nije ispoštovana volja jednog kluba, Bošnjaci su preglasani – tvrdi Zukić.

Što se tiče izbora (pot)predsjednika Federacije, Zukić je pojasnio kako (pot)predsjednika Federacije bira najmanje 11 delegata, što je dva manje u odnosu na broj koliko imaju SDA i DF.

  • Mi smo predložili Refika Lendu i taj prijedlog je upućen u proceduru. Neće biti drugog kruga u kojem može predlagati sedam ili trećeg u kojem mogu predlagati četiri delegata. Lendo je jedini prijedlog i to dalje generira stvari. Prijedlog ide na Predstavnički dom. U prvom krugu je potrebna većina od strane zastupnika onih koji glasaju. Ukoliko se u roku od 30 dana ne osigura takva vrsta većine, ide drugi krug i prihvatit će se lista koja dobije najveći broj glasova. S obzirom da ovdje ima samo jedna lista, bit će prihvaćena makar to bio samo jedan glas. Poslije Predstavničkog doma, prijedlog dolazi na Dom naroda i ako Dom naroda ne prihvati taj prijedlog, on će se smatrati usvojenim. Možemo slobodno kazati da je Lendo na putu da bude (pot)predsjednik Federacije. Sljedeći važan korak je imenovanje Vlade. Predsjednici i potpredsjednici Federacije će imenovati Vladu, a bez Lende to neće biti moguće – poručio je Zukić.

Vujović je mišljenja kako je Schmidt napravio najveći pravni haos u zemlji, te da čestitka od njega za današnju sjednicu nije trebala ni doći.

  • Drago mi je što su neki delegati iz SNSD-a napravili strahovitu evoluciju u svom razmišljanju. Prošli put kada sam bio kandidat za rukovodstvo Doma naroda, bio sam nelegetimni, brojala su mi se krvna zrncad, a danas je taj isti gospodin glasao za Ilića koji je također nelegitiman. Dolazi do evolucije i nadam se da će i u budućnosti dolaziti do takvih stvari, te da će se mijenjati poslovnik. Radili smo po poslovniku u kojem piše da je 58 delegata, a nas je 80. Dom naroda treba da odražava volju naroda koji participiraju u domovima, da će se izbrisati u nekim budućim sazivima i da će prolaziti prijedlozi klubova, bilo to iz reda Bošnjaka, Hrvata ili Srba, a ne da pristupamo nekom volonterizmu. Izmjene Ustava su do sada donosili visoki predstavnici, prema tome, sjetite se da je i pet bilo trećina od 17 – podsjetio je Vujović.

Zukić pojašnjava kako je većina u Federalnom Parlamentu višeslojna.

  • Ukoliko želite da imate većinu, danas ste morali imati najmanje 11 delegata. Ova grupa koja je krenula u formiranje vlasti, nije imala tu prvu većinu. Sada imate situaciju na nivou Federacije, gdje predsjednik i potpredsjednici treba da podrže, odnosno imenuju Vladu Federaciju. SDA je danas imala većinu i imat će većinu i ruku koja će odlučivati. To nisu blokade kada 12 ili 13 donese neku odluku u odnosu na 10. Bez SDA i DF nije moguće formirati vlast, jedino da kadrovi SDA glasaju za kadrove koji ne dolaze iz SDA. Da li je moguće da se promijeni Ustav samo da bi nekoliko stranaka formiralo vlast. Sad čekaju promjenu Ustava. To nije zapamćemno u historiji parlamentarizma. To nije zapamćeno u modernim državama, a kamoli zapadnim – pojasnio je.

Vujović podsjeća kako se bez potpisa jednog potpredsjednika Federacije ne može formirati Vlada.

  • Mandatar se može predložiti, ali uz saglasnost dva potpredsjednika. Oni očekuju upad u pravni sistem Schmidta da će to biti preglasavanje u rukovodstvu Federacije. Ukoliko se to desi, treba da suspendujemo parlamentarni život Federacije BiH i da visokog predstavnika imenujemo za vrhovnog autoritetea koji donosi zakone. Ovi što im je Schmidt pomogao, opet očekuju pomoć, dokle će to tako, ne znam.. Konzumiranje prava ne znači opstrukciju. Moje pravo je da koristim sve alate koji su po Ustavu i zakonu. Ako ja imam te alate, to nije blokada, to neko smatra blokadom. Klub Bošnjaka koji je predložio Lendu, oni ne blokiraju parlamentarni rad, nego imaju legitimno pravo zato što imaju 13 delegata koji to predlažu. Da ovi drugi imaju 11, mogli i oni odblokirat. Sad je blokada ako neko predloži. Nije blokada, to je konzumiranje prava. Ne znam na koji će se način to otkloniti. Nanio je Schmidt nemjerljivu štetu među političkim subjektima. Prije odluka su odnosi bili dosta relaksiraniji. Trebat će mudrosti i strpljenja da bi se izašlo iz ovog. Ne bih volio da učestvuje u tome, jer će to biti krah pravnog sistema – smatra Vujović.

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE.

Komentariši