Vezirski grad Travnik čovjeku skida hrđu sa srca

Travnik na svakom koraku otkriva svoje priče iz davnina, koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Pogled na Travnik sa srednjovjekovne tvrđave (Ustupljeno Al Jazeeri)

Mirza Dajić 17 Jan 2023

Travnik je grad u kojem se sažima sva aroma Bosne i Hercegovine, kako ga opisuju oni što dođu i rado bi tu dugo, dugo ostali.

Bio je 150 godina glavni grad bosanskog pašaluka, rezidencija 77 vezira i sjedište dva konzulata. U njemu je rođen Ivo Andrić, jedini dobitnik nobelove nagrade za književnost u bivšoj Jugoslaviji, čija je rodna kuća pretvorena u muzej. Travnik zaista ima šta ponuditi turistima.

Oni koji posjete Travnik sigurno će se vraćati tamo iznova.

Odmor za dušu i tijelo

„Volim kazati da Travnik na svakom koraku sam otkriva svoje priče iz davnina, kojima nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kao rođena Mostarka, koja se prije tačno 30 godina doselila iz srca Hercegovine u srce Bosne, brzo sam se zaljubila doslovno u sve njegove ulice i uličice. I upravo kako je to još u 18. stoljeću o Travniku rekao mostarski pjesnik Bulbulija: “U njemu se čovjeku zbriše hrđa sa srca, njegova voda i zrak razgaljuju dušu”.

“Svjež zrak koji se spušta sa Vlašića, najpopularnije vazdušne bh. banje, dopušta ti da dišeš punim plućima”, ispričala je Aldijana Dizdar, portparolka Turističkog ureda Turističke zajednice Srednjebosanskog kantona/Kantona središnja Bosna.

To je grad unikatne panorame koju oslikavaju obrisi srednjovjekovne utvrde, vrhovi brojnih munara i crkvenih tornjeva, grad koji ima dvije čaršije, donju i gornju, a svaka posebna i jedinstvena, baštini veoma značajnu riznicu različitih kulturno-historijskih atrakcija.

„Na samom ulazu sa istočne strane je Stari grad, tvrđava zaboravljenog imena Garbun, koja je izgrađena u prvoj polovini 15 stoljeća. Tvrđava, već vijekovima odolijeva vremenu i ljudima, stoji čvrsto i skriva nedoumicu o bosanskom kralju koji ju je podigao nad Hendekom, neobičnim potokom što zimi teče, a ljeti presušuje”, kazala je Dizdar.

Na Plavoj vodi koja je ispod Starog grada je smještena „Lutvina kafana“, koja je davne, 1887.godine ugostila austrijskog princa Rudolfa Habsburškog, a ovaj očaran ljepotom ambijenta poklonio zlatnik za obnovu kafane, te su je od tada prozvali i „Rudolfova kafana“. Na Plavoj vodi naredne godine bi trebao biti otvoren luksuzan hotel čiji su investitori porodica Hadžić, inače vlasnici ćevabdžinice Hari.

Plava voda i Lutvina kahva

Porodica Hadžić je odlučila investirati u izgradnju hotela i popratnih objekata gdje će biti zastupljena turistička, ali i ugostiteljska ponuda, a imaju za cilj spojiti tradiciju i moderni izgled.

„Zaštita je razvoj”, deviza je Zavičajnog muzeja Travnik. Štiteći kulturno naslijeđe, arheološko i graditeljsko, mi od kulturnih potencijala stvaramo resurse koji postaju nove turističke destinacije. Kroz dobru upravu ti resursi postaju samoodrživi. Imamo primjer Starog Grada i Rodne kuće Ive Andrića. Stari grad je bio ruševina koju smo obnavljali u proteklih 20 godina. Danas je to najbolje očuvana srednjovjekovna tvrđava u našoj zemlji sa bogatim sadržajem tokom cijele godine. U kuli i baruthani su postavljene stalne izložbene postavke, organizuju se koncerti, pozorišne predstave, promocije knjiga, a tokom ljeta djeluju i muzejske radionice tkanja ćilima i beza te narodnog lončarstva. Kada smo započeli proces obnove Starog grada 2005. godine nismo imali niti jednog posjetioca, a 2022. je tvrđavu posjetilo 52.704 osobe, izjavila je Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik.

Rodna kuća Ive Andrića (Ustupljeno Al Jazeeri)

Objasnila je da je i Rodna kuća Ive Andrića koja djeluje kao depadans Muzeja isto tako primjer dobre prakse. Uspostavljena je saradnja sa privrednim subjektom GS TMT na tragu javno-privatnog partnerstva te je objekat restauriran, adaptiran i obogaćen dodatnim dijelom u kojem je smješten ekskluzivni restoran Ex Ponto sa barom, a partner Rodne kuće Ive Andrića pretvoren u mjesto susreta i malu galeriju Ex Ponto gdje se održavaju kulturni programi. Na taj način je kulturni sadržaj (stalna izložbena postavka o životu i djelu nobelovca Ive Andrića), poput mnogih muzeja u svijetu, obogaćen gastronomskom ponudom, upotpunjenom kulturnim sadržajima. Stalna izložbena postavka o životu i književnom stvaralaštvu nobelovca, otvorena je za posjete 363 dana u godini

Prošle godine Muzej i Ex Ponto su pokrenuli inicijativu i uz pomoć GS TMT uz Rodnu kuću Ive Andrića postavljena je skulptura Vezirov slon u prirodnoj veličini, rad akademskog kipara Dejana Pranjkovića.

Šarena džamija i lokomotiva

Primjer dobre prakse je i spašavanje i konzervacija Parne lokomotive zupčanice i voza, jednog od četiri tipa lokomotiva zupčanica koje su se sačuvale u Münchenu (Njemačka), Frojachu (Austrija), Ljubljani (Slovenija) i Travniku (BiH), a koje su pripadale skupini od 38 lokomotiva konstruisanih u Beču u Austriji. Ovo raritetno dobro sada krasi dvorište Muzeja u centru grada.

Šarena džamija jedinstvena u svijetu po položaju minareta (Ustupljeno Al Jazeeri)

U Travniku se vrijeme mjeri na dvije sahat-kule, a tu je i jedini sunčani sat u BiH. Grad ima 19 džamija od kojih su osobite „Jeni“ kao najstarija i „Sulejmanija ili Šarena“ kao jedinstven primjer u svijetu islamske sakralne arhitekture jer se munara nalazi na lijevoj umjesto na desnoj strani džamije kako je, inače pravilo kod gradnje džamija. Muslimanska, katolička, jevrejsko i pravoslavno groblje jedni su do drugih.

Posljednjih dana 2022. godine jedan od simbola grada Travnika Hotel „Lipa“ zasijao je u punom sjaju zahvaljujući velikoj investiciji i velikom naporu koji su učinili u Kompaniji „Bajra“. Hotel izgrađen sedamdesetih godina prošlog stoljeća i poslovao je u sastavu Kobinata “Borac”, tokom rata je devastiran. Sadašnji hotel ima 59 soba i 127 kreveta.

Obnovljeni hotel Lipa (Ustupljeno Al Jazeeri)

„Obnova Hotela „Lipa“ samo je jedan u nizu projekata ove kompanije. Porodica Haseljić prije osam godina uložila ogromna sredstva u još jedan simbol Travnika, a riječ o objektu „Oficirskog doma“ ili „Konaka“ koji je također bio devastiran i zapušten, a danas je na ponos svim Travničanima.

Ova dva objekta, dva simbola grada, danas zaista sijaju nekim novim sjajem, važni su za turističku ponudu grada, daju jednu novu sliku Gornje čaršije jer su oba smještena u blizini nekoliko važnih kulturno historijskih lokacija iz osmanskog i autro-ugarskog perioda”, rekao je Kenan Kavazović, koji više od dvije decenije kao novinar izvještavao i pratio događaje iz Travnika.

Ski staza na Vlašiću (Ustuljeno Al Jazeeri)

Vlašić jedno od najpopularnijih i najinteresantnijih zimskih turističkih odredišta u Bosni i Hercegovini. Mjesto koje vole i dolaze skijaši, ali i ljubitelji prirode i čistog zraka.

Ćevapi i vlašićki sir

Kada je u pitanju hrana oni koji dođaju u Travnik trebaju probati ćevape i nadaleko poznati vlašićki sir.

Oni koji dođu u vezirski grad mogu uživati u brojnim sadržajima, objektima, prirodnim ljepotama i gastronomskoj ponudi. Mogu disati punim plućima jer nema zagađenja. Tu je i Vlašić kao vazdušna banja, kao mjesto koje čitave godine otvoreno za turiste.

I kada krenete iz Travnika, jedna misao se uvijek nameće:

Uskoro doći ponovo.

Jer, ovaj grad ima dušu.IZVOR: AL JAZEERA


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE TEME

POPULARNO

Komentariši