STRUČNJAK ZA SIGURNOST NEDŽAD AHATOVIĆ O INCIDENTU NA ILIDŽI: “Ovo je odraz opće kulture regiona”

“Građani u Sarajevu ne trebaju podlijegati takvoj vrsti atmosfere”, kaže Ahatović.

Nedžad Ahatović (Foto: Hayat.ba)

Stručnjak za sigurnost Nedžad Ahatović u izjavi za televiziju Hayat naveo je da su incidenti na fudbalskom turniru na Ilidži odraz opće kulture koja se dešava u cijelom regionu.

“Mi smo uvijek bili posljedica svih tih uzroka koji su se sručili na nas 1992. godine. Mislim da u tom kontekstu svi moramo biti svjesni da se mora više poraditi na tome da društvo u cjelini, ne samo u BiH nego i u regionu, počne da izbjegava takvu vrstu retorike”, kazao je Ahatović i ocijenio da se jedino tako mogu graditi zajednički odnosi.

Prema njegovim riječima, građani u Sarajevu ne trebaju podlijegati takvoj vrsti atmosfere.

“Trebamo izbjegavati to maksimalno, a i sama reakcija policije, svih nadležnih institucija, pokazala je da Sarajevo nije zaraženo tim sindromom, kao druge sredine. Možemo biti za sada zadovoljni nivoom reakcije, ali i reakcije nadležnih organa, i javnog mijenja”, ocijenio je Ahatović.

Potcrtao je da reakcije naslovi u drugim medijima puno više govore o njima samima nego o onome što se desilo u Sarajevu. 

Društvo koje gaji politiku da nema ništa loše u tome što drugih i drugačijih komšija više nema je doprinijelo ovakvoj vrsti atmosfere, jer je opravdano da nema više tih ljudi u vašoj sredini, koji su nekad tu živjeli. Zbog toga se i slavi 9. januar kako bi se ta tradicija prebacila mlađim generacijama. Slavi se početak pogroma nad komšijama, i sasvim je logično očekivati ovakvu vrstu ponašanja”, zaključio je Ahatović.  

Poručuje a se ne može očekivati, ako se gaji nacionalistički kult, da se sredina ponaša drugačije u odnosu na politiku koja zadaje ritam društvenih zbivanja. 

Komentariši