MANDRA: UMJESTO VLADAVINE PRAVA, OSMORKA NUDI VLADAVINU ČOVIĆA

Hayat 16/01/2023

Zastupnik Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nermin Mandra izjavio je da najava predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Dragana Čovića da će nova koalicija SNSD-HDZ-Osmorka smijeniti Centralnu izbornu komisiju, bez obzira na presude Suda BiH ili Ustavnog suda, pokazuje svu ozbiljnost trenutne situacije.

Mandra u saopćenju za javnost ističe da SDA nije pristajala na Čovićeve ponude za smjenu legalno izabranog CIK-a, ali da se sada situacija očigledno promijenila.

  • To znači da Osmorka, umjesto vladavine prava vodi ka vladavini Čovića, što je protivno Ustavu, zakonima, normalnoj logici i ponižavajuće je za ljude u ovoj državi – navodi Mandra.

Tvrdi da će svaki zastupnik u Parlamentarnoj skupštini koji pristane da glasa “po Čovićevom nalogu, bez obzira na presude sudova”, iznevjeriti položenu zakletvu, mandat koji su mu dodijelili građani.

  • Pozivam zastupnike i članove stranaka Osmorke da dobro razmisle kuda ih vode njihovi partijski lideri.

Uz retoriku “borbe protiv korupcije”, u susjednoj Crnoj Gori došla je na vlast struktura koja sada prisustvuje 9. januaru, a Ustavni sud Crne Gore je dovela do toga da mu je isključena struja i grijanje. Čini se da bi, pod krinkom slične agende, u BiH moglo doći do slične situacije, gdje bi volja Dragana Čovića bila iznad sudova. Svaka priča o napretku, u takvom kontekstu, više je nego iluzorna. Ne može se praviti bolja država, ako nema države – zaključuje Mandra.

Komentariši