Kako je Sarajevo dobilo prvu ‘Kuću slavnih’ na Balkanu

Ex-Yu Rock Centar u sarajevskoj Skenderiji domaća je Kuća slavnih koja se ne gradi na jugonostalgiji, već dubokom poštovanju i želji za promocijom bogate muzičke scene bivše države.

17 Jan 2023

Među vrijednim suvenirima su trzalice, plakete, odjeća, obuća, novinski isječci, rijetke ploče, audiokasete, CD-ovi i originalni instrumenti Foto: Ex-Yu Rock Centar

Osamdesetih godina prošlog stoljeća u Americi su pokrenuti razgovori o otvaranju prve Kuće slavnih rock and rolla, mjesta gdje bi se slavile velike ličnosti koje su stvorile i proslavile planetarno popularni žanr. Iako je na stolu bilo nekoliko sjajnih opcija, ključ objekta je, ponajviše zbog dva fantastična argumenta, pripao Clevelandu.

Naime, vlasti ovog, tada nerazvijenog, gradića argumentovale je da je termin “rock and roll” nastao na njihovom tlu i zaključio svoj zahtjev nečim što drugi nisu mogli ponuditi – s vrtoglavih 65 miliona dolara za izgradnju i uređenje muzeja.

Iako se ulog prvobitno činio glomaznim, pokazat će se da je predstavljao sitnu brojku u odnosu na ono što će muzej u narednih nekoliko decenija donijeti Clevelandu, koji je nekoliko godina nakon otvorenja Kuće slavnih prozvan ‘The Comeback City’.

Nekoliko hiljada kilometara dalje, na prostoru bivše Jugoslavije, popularnost uživa nekoliko vrlo utjecajnih bendova čiji su idoli u tom trenutku dobijali svoje mjesto u američkoj Kući slavnih. Zabranjeno pušenje, Plavi orkestar, Bombaj štampa, Crvena jabuka, Bijelo dugme, Idoli, Bolero, Divlje jagode i mnoge druge grupe punile su sale i klubove u kojima su nastupali, stvarajući pritom muziku koja će obilježiti kraj 20. i početak 21. stoljeća.

U srcu muzičke scene bivše Jugoslavije

Danas, bogati opus Kuće slavnih rock ‘n’ rolla slovi za glavni motor turizma u Clevelandu. Kada je otvorena 1993, izložba je sadržala privatne predmete Elvisa Presleyja, Billyja Joela, Boba Dylana, Arethe Franklin i mnogih drugih legendi, a do 2022. uspješno su prikupljene hiljade vrijednih kolekcionarskih stvari od gotovo 400 izvođača.

Foto: Ex-Yu Rock Centar

Valery Perry odrasta nekoliko stotina kilometara od Clevelanda, u gradu Buffalo u New Yorku. Zajedno sa desetinama hiljada sugrađana svakodnevno posmatra procvat i transformaciju koji Kuća slavnih pravi u susjedstvu.

Želja za učešćem u tako velikom, važnom i historijskom projektu neće je napustiti ni gotovo trideset godina kasnije te će, oduševljena prijedlogom prijatelja Willa Richarda s kojim se upoznala i radi u BiH, entuzijastično i energično prihvatiti ideju prikupljanja komadića gotovo nestale muzičke scene. Ideja se u Willovim mislima krčkala godinama, napokon je bilo vrijeme za akciju. Ako je takvo nešto moglo biti kreirano u Clevelandu, zašto i Sarajevo ne bi moglo biti plodno tlo za veliku ideju?

Will i Valery u Sarajevu su više od 15 godina i vrlo dobro poznaju muzičku scenu, što kroz vlastita istraživanja, što kroz svakodnevnicu koja je nerijetko obilježena interesantnim obilascima lokalnih kafana. Vrlo simbolično, uz pomoć iz Srbije, Hrvatske i BiH, Crne Gore i Sjeverne Makedonije su iste godine počeli prikupljati kontakte i eksponate za muzejsku postavku.

Foto: Ex-Yu Rock Centar

Jedno po jedno, strpljivo su okretali brojeve telefona jugoslovenskih izvođača. S druge strane žice dočekivale su ih salve skepticizma, interesovanja, ideja, savjeta i podrške. Polako i sigurno, uz podršku ljudi poput Dine Šarana, Zenita Đozića, Petra Janjetovića, Brane Likića, saradnika iz Croatia Recordsa i obožavatelja Ex-Yu rock scene iz cijelog regiona uspjeli su kreirati pozamašnu kolekciju vrijednih i rijetkih stvari.

Zatim je, u novembru 2022. godine, na istom mjestu gdje su Nele, Sula, Zenit i njihova raja odrastali posmatrajući velike koncerte i maštajući o profesionalnim karijerama, te na istoj lokaciji gdje su svi veliki jugoslovenski bendovi već nekoliko puta rasprodali karte – otvoren muzej koji nosi ime Ex-Yu Rock Centar.

Među vrijednim suvenirima su trzalice, plakete, odjeća, obuća, novinski isječci, rijetke ploče, audiokasete, CD-ovi i originalni instrumenti. Priložene su visokokvalitetne fotografije sa davno održanih turneja i nastupa, te posebne ceduljice s našvrljanim porukama, pjesmama i imenima. Prva izložba nosi naziv “Šokiraš me, majke mi” te predstavlja sarajevsku muzičku scenu, dok druga izložba slavi 40 godišnjicu objave albuma “Odbrana i posljednji dani” kultnih Idola.

Foto: Ex-Yu Rock Centar

“Ova muzika nas je na prvo slušanje osvojila i asocirala na nešto što i mi imamo, nešto što je kod nas vrlo popularno i kvalitetno. Jugoslavija je imala nevjerovatnu muzičku scenu, apsolutno vrijednu muzejske postavke“, poruka je koju prenose kroz svaki razgovor s posjetiteljima.

Šta Centar može donijeti Sarajevu

Osim što je postala središte Clevelanda, Kuća slavnih u SAD-u slovi za jednu od nezaobilaznih turističkih lokacija. Oko nje su u godinama nakon otvorenja nikli restorani, hoteli, klubovi i mnogi drugi objekti, stavljajući tako Cleveland na kulturnu mapu svijeta. Zbog brzorastuće kolekcije nije neobično da ga mnogi posjećuju gotovo svake godine.

Ne tako davno, Sarajevo je predstavljalo centar muzičke scene u Jugoslaviji. Na istoj adresi formirano je nekoliko najutjecajnijih bendova bivše države, što je gradu donijelo vrlo dobru i skupu reputaciju. Njome je, 30 godina kasnije, kupljen mali kulturni objekt u Domu mladih.

Entuzijastični duo se nada da će građani iz BiH i susjednih država prepoznati vrijednost projekta i posjetiti izložbu. Osim toga, raduju se mogućnosti da će Skenderija postati novi centar dešavanja, žiža koja će privlačiti sve generacije da dođu obići promocije knjiga, svirke i bogate postavke koje slave velike muzičare.

Njihove ambicije dodatno su pojačane velikom posjećenošću novogodišnjeg koncerta Dubioze kolektiv, koji je privukao veliki broj turista u grad na Miljacki. Zbog toga čvrsto vjeruju da je moguće kreirati nešto što će Sarajevo učiniti još atraktivnijim ostatku svijeta.

Foto: Ex-Yu Rock Centar

Sada, pored Zagreba i Beograda koji, kada se realistično pogleda situacija, imaju dosta življu i interesantniju umjetničku i muzičku scenu od Sarajeva, muzejska adresa je u glavnom gradu BiH. Bez da je grad za njega platio vrtoglavu cifru, čak i bez inicijative vlasti ili nekog od muzičara s prostora bivše Jugoslavije – Sarajevo je nagrađeno nevjerovatnim poklonom.

Muzej ima podršku saradnika iz cijelog regiona, fantastičnu podlogu u vidu bogate postavke, nevjerovatan spektar ideja za budućnost i motor u dva muzička entuzijasta koji znaju šta žele i hrabro iscrtavaju plan za naredne korake. Ideja koju postepeno grade u realnost ne zasniva se na jugonostalgiji, nego na poštivanju i promociji blaga koje nam u naručje gurnula grupa nevjerovatnih muzičkih stvaratelja. S takvim temeljima, sigurno će trajati.IZVOR: AL JAZEERA


  • Lejla KajićLejla Kajić je novinarka iz Sarajeva. Karijeru je započela na RSG radiju, nakon čega je radila na portalu Klix, gdje je snimila dokumentarni film ‘Džemo’. Trenutno radi u marketinškom timu kompanije Mistral i kao dopisnica Oblakodera i magazina Gracija.

POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BLOG

POPULARNO

Komentariši