MILANKO KAJGANIĆ: “Prijave oko 9. janura dodijeljene tužiocima”

“Mi smo 2022. godine, nakon obilježavanja 9. januara, dobili nekoliko prijava za postojanje osnovane sumnje za krivična djela neizvršavanja odluka Ustavnog Suda.Milanko Kajganić (Foto: TVSA)

Nekoliko mjeseci nakon imenovanja na poziciju novog glavnog tužitelja u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, Milanko Kajganić govorio je, između ostalog, o 9. januaru (neustavni dan Republike Srpske).

“Mi smo 2022. godine, nakon obilježavanja 9. januara, dobili nekoliko prijava za postojanje osnovane sumnje za krivična djela neizvršavanja odluka Ustavnog Suda.

“I sada smo dobili prijave”

Postupajući tužilac je dobio navedeni predmet u rad. On je donio naredbu o neprovođenju istrage negdje u šestom mjesecu 2022. godine.

Što se tiče Tužilaštva, mi smo i sada dobili prijave koje se tiču posljednjeg obilježavanja. Ti predmeti su dodijeljeni u rad postupajućim tužiocima”, kaže Kajganić.https://www.youtube.com/embed/Jk4M3eJddzg

Kaže da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, što je vidljivo u izvještaju o radu Ustavnog suda BiH, ima devet neizvršenih odluka. Između ostalog i o obilježavanju 9. januara.

“Ustavni sud BiH je u svom izvještaju o radu naveo da je ta odluka formalno izvršena, jer je ukinuta odredba u zakonu koja je stajala da je 9. januar dan Republike Srpske.

Dakle, po stavu Ustavnog suda BiH, ta odluka jeste formalno, ali ne suštinski izvršena”, objašnjava Kajganić, prenosi TVSA.

Šta Tužilaštvo radi po tom pitanju, Kajganić odgovara:

“Što se tiče postupanja Tužilaštva BiH, mi se vodimo i odlukama Suda u predmetu poznatom kao “Referendum”, koji se odnosio na referendumsko pitanje o danu Republike Srpske koji je proveden 2016. godine. Godine 2017. Tužilaštvo je podnijelo optužnicu Sudu BiH protiv članova Komisije, koji su bili zaduženi za provođenje referenduma. Sud BiH je odbio našu optužnicu”.

Otežavajuće okolnosti u radu Tužilaštva

Inače, u predmetima u kojim se ne izvrši odluka Ustavnog suda BiH, sud donese rješenje i o tome obavijesti Tužilaštvo, da navedene odluke nisu izvršene.

“Što se tiče predmeta o obilježavanju dana RS Ustavni sud nije donio to rješenje, jer samim ukidanjem odredbe zakona, ta odluka je faktički izvršena. Tako da su to sve otežavajuće okolnosti u radu Tužilaštva”, objašnjava Kajganić.

Međutim, kaže da tužioci koji dobijaju prijave, analiziraju i donose odluke:

“Oni mogu podnijeti krivičnu prijavu protiv određenog lica za koje postoje sumnje da je počinilo krivično djelo”.

Komentariši