Softić: ‘Trojka’ očigledno namjerava Dom naroda isporučiti i HDZ-u

Softić: 'Trojka' očigledno namjerava Dom naroda isporučiti i HDZ-u

Najava predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da će ta stranka imati četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH može znači samo jedno, …

… a to je da će SDP i Narod i pravda podržati delegata HDZ-a BiH, ocijenio je u saopćenju za javnost potpredsjednik Stranke demokratske akcije Safet Softić.

– Ukoliko to zaista urade, a uzimajući u obzir da je SDP već isporučio SNSD-u četvrtog delegata u Domu naroda, HDZBiH i SNSD će imati potpunu kontrolu u procesu donošenja odluka – kazao je Softić.

Pozvao je stranke “Trojke” da odustanu od ove, kako kaže, opasne namjere koja će “predsjednike tih stranaka možda dovesti u ministarske fotelje, ali će državu Bosnu i Hercegovinu dovesti u milost i nemilost SNSD-a i HDZ-a”. Tvrdi i da isporučivanje Doma naroda ovim strankama znači svjesno i proračunato djelovanje protiv državnih interesa.

– Upravo su zvaničnici “Trojke” bili najglasniji kritičari SDA u proteklom mandatu, služeći se pri tome neistinama da je SDA omogućila HDZ-u izbor četvrtog delegata. Ono što su tada kritikovali i na čemu su skupljali glasove građana, danas očigledno namjeravaju provesti u djelo.

Krajnje je vrijeme da se čelnici “Trojke” urazume i da prestanu bespogovorno pogodovati SNSD-u i HDZ-u u zamjenu za vlast jer posljedice njihove snishodljivosti naspram ovih stranaka će vjerovatno nanijeti nepopravljivu štetu Bosni i Hercegovini i njenim građanima – zaključio je Softić u saopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši