ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OTVORENO: “Schmidt radi u interesu Zagreba; Oni koji idu na ruku HDZ-u nisu svjesni kakve greške prave za BiH” (VIDEO)

Hrvatska je Katar, a Schmidt je Eva Kaili – Evropska unija mora provesti istragu nakon Konakovićevog priznanja o razmjerama korupcije u slučaju tihog državnog udara koji je Hrvatska preko Schmidta izvršila u Federaciji izmjenom Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije. Sada Zagreb preko Osmorke traži da Schmidt donosi nove odluke – da odblokira – poručuje zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović.

Šemsudin Mehmedović (Foto: Slobodna Bosna)Christian Schmidt (Foto: Slobodna Bosna)

On kaže da je očigledno da se radi o visokoj korupciji kada je u pitanju odnos visokog predstavnika prema ovlaštenjima koja ima u BiH. Obzirom da on radi u funkciji Republike Hrvatske koja je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, zajedno sa Srbijom i koje su se obavezale da neće ničim doprinositi da destabiliziraju BiH. Očigledno je da nije tako, smatra.

“Djeluju koordinirano i imaju visokog predstavnika koji radi u njihovom interesu. Građani BiH to više ne mogu podnijeti, i zbog toga sam se odlučio na ovakav stav. Želimo da Bundestagu pošaljemo upit da li visoki predstavnik radi u interesu Njemačke ili u skladu sa svojim ovlaštenjima. Vidjet ćemo kakav ćemo odgovor dobiti”, kazao je Mehmedović za Hayat.

Konaković je pozvao Schmidta da “otkuha ili raspetlja” ono što je spetljao. Mehmedović kaže da se očigledno pod pojmom raspetljavanja podrazumijeva nova intervencija na Izborni zakon, odnosno na procedure izbora prije svega Vlade FBiH, odnosno izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH.

“Zbog toga to raspetljavanje i jeste sporno, slično intervencije za Izborni zakon koju je imao Schmidt u toku izborne noći u BiH. I zapravo to je jedan političko-pravni nonsens da se pravila mijenjaju igre u toku samog izbornog procesa. Ovo bi očito trebalo da ide na ruku onima koji nisu zadovoljni što nemaju 11 u sva tri kluba u Domu naroda Parlamenta FBiH. Zbog toga to je još jedna potvrda da Schmidt radi u interesu Zagreba, jer Zagreb želi da dominantan utjecaj na političke procese u BiH ima prije svega HDZ. Oni koji idu na ruku HDZ-u nisu svjesni kakve greške prave za BiH”, rekao je.

Konačni cilj Zagreba i Beograda zapravo je da prikažu BiH zapadnoj “međunarodnoj zajednici”, da je BiH nemoguća misija i da zapravo problem BiH jesu bh. građani, odnosno Bosanci, jer je očigledna zloupotreba tog hrvatskog naroda u BiH u interesu Hrvatske, pod pojmom politike HDZ-a kojima je presuđeno na Međunarodnom sudu u Hagu, smatra Mehmedović.

“S druge strane imamo zloupotrebu Srba u BiH za interes Beograda, kojima je također u tim politikama presuđeno u Hagu. Danas imamo situaciju da nisu problem u BiH oni koji je razgrađuju, nego oni koji čuvaju tu državnost BiH. Ili će doći do promjene politike, prije svega međunarodne zajednice i EU, pa i zemalja PIC-a prema BiH, ili ćemo morati sve stavit na stol, pa ponovo dogovarati politički ustav u BiH”, pojašnjava Mehmedović.

Dotakao se i konstituirajuće sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta koja je zakazana za sutra.

Mehmedović kaže da je očigledno da su u izbornoj noći oni koji sufliraju visokom predstavniku kako će donositi odluke se malo preračunali, pa su mislili da će imati 11 u bošnjačkom klubu Doma naroda Parlamenta FBiH i da nakon izbora delegata Doma naroda očigledno je da SDA ima dominantnu većinu i da će SDA predložiti podpredsjednika FBiH.

“U svakom slučaju, pod tim “otkuhavanjem” kako su nazvali neki politički lideri, podrazumjeva se da se SDA spriječi da ima potpredsjednika. Imaju načina da zaobiđu SDA uz pomoć “otkuhavanja” visokog predstavnika. Bez toga ne”, rekao je.

Za tri dana Ustavni sud će održati sjednicu na kojoj će odlučivati o apelaciji Željka Komšića u vezi s nametanjem odluke Schmidta u vezi s izmjenama Izbornog zakona.

Mehmedović kaže da je odmah nakon izborne noći pozvao političke lidere probosanske orIjentacije da imaju ujednačen pristup prema odlukama visokog predstavnika, pogotovo prema intervenciji na Izborni zakon.

“Očigledno je da su neki u jakoj želji da se domognu ministarskih fotelja nipodištavali takve pozive i na sve moguće načine pokušali da uđu u Vijeće ministara, Vladu FBiH itd. Zato sam očekivao da Ustavni sud ne bude politički instrument, pa ni visokog predstavnika, ni nekih ambasada koje imaju dominantan utjecaj, nego da rješavaju to pitanje i apelaciju po slovu zakona i ustavu. Očigledno se to nije desilo i danas u poodmakloj fazi vrlo će teško biti vratiti na početno stanje. Ukoliko bude pozitivan odgovor na apelaciju, može se desiti da primjena bude od narednih izbora. Zavisno kakvu odluku donesu, oni će donijeti uputstvo kako dalje postupati prema rješenju. Nisam optimista da će odluka Ustavnog suda utjecati mnogo na implementaciju izbornog rezultata, jer je očigledno da visoki predstavnik, pa i zemlje PIC-a imaju dominantan utjecaj na Ustavni sud”, govori Mehmedović.

Komentariši