SAŠA GRBIĆ DOVEO U NEZGODNU POZICIJU NERMINA NIKŠIĆA: “Nisam fotografisao svoj glasački listić. Ne znam odakle mu fotografije!”

Saša Grbić, član predsjedništva SDP-a i poslanik u NSRS-u, kazao je za N1 kako se Pokret za državu nije raspao i da nastavlja sa radom. Potvrdio je kako Edina Ramića (SDA) niko nije konsultovao u vezi sa prijedlogom Sevlida Hurtića za ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. Također, Grbić je odbacio optužbe narodnog poslanika Nebojše Vukanovića da je kum ratnog zločinca Ratka Mladića najavivši kako će “sud veoma brzo donijeti odluku” i da će Vukanović “platiti za tu gnusnu laž”.

Sasa Grbić (Foto: Arhiva)

Danas je u Banjaluci održan sastanak Pokreta za državu za koji su mnogi posljednih dana tvrdili kako više ne postoji. Ima li i dalje Pokreta za državu?

Pokret za državu nastavlja sa svojim djelovanjem i radom. Danas smo imali sastanak u Banjaluci gdje smo dobili zadatke da u narednih 10 dana sjednemo sa predstavnicima SNSD-a i da vidimo koje su to pozicije koje smo dogovorili. Nakon toga obavijestit ćemo sve potpisnice Pokreta za državu i oni će na svojim organima donijeti odluku jesu li i dalje u Pokretu.

Je li neko zvanično istupio iz PzD-a?

Zvanično niko nije istupio. Iz medija smo saznali da Stranka za BiH više ne želi učestvovati u Pokretu.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu oglasila se danas saopštenjem u kojem navode da se ograđuju od svih aktivnosti Pokreta za državu. Kao razlog navode to da “Pokret kakav je zamišljen prilikom osnivanja već odavno ne postoji”?

Ne stoje ove zamjerke.

Je li problem u PzD-u uzrokovan formiranjem vlasti na državnom nivou i činjenicom da SDA nije dio te vlasti?

Problemi oko toga bili su još u kampanji. Imali smo situaciju da amortizujemo političku borbu sa teritorije Federacije i te varnice su se prebacile na teritoriju Republike Srpske.

Da li je iko iz SDA danas bio na sastanku u Banjaluci?

Jest, bio je Edin Ramić.

Ramić tvrdi da ga niko nije konsultovao u vezi sa prijedlogom Sevlida Hurtića za ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. Je li to tačno?

Jeste. To je tačno. Niko ga nije obavijestio vezano za tu temu.

Ulazak Hurtića u VM BiH, da li bi se to moglo smatrati najvećim uspjehom PzD-a, s obzirom na izborni rezultat?

Njegovim eventualnim ulaskom izgubili smo ministra u Vladi RS. Mi sada moramo sjesti i vidjeti u kojem pravcu ćemo djelovati vezano za dogovor za učešće u Vladi RS. Ako ne bude došlo do tog dogovora bit ćemo opozicija u RS-u.

Mnogi su u nedoumici na čijoj strani će biti Sevlid Hurtić, ukoliko dođe do preglasavanja u Vijeću ministara. Kakav je vaš stav o tome?

Nema dileme apsolutno, što se tiče Hurtića, da on neće biti na strani države. To mogu garantovati. Ne znam koja bi se mogla stvar desiti da bude drugačije. Siguran sam da će biti na strani na kojoj je i dosada bio – to je na strani države BiH.

Odmah ste se našli na udaru nekih opozicionara u NSRS-u. Protiv kolege Nebojše Vukanovića podnijeli ste i tužbu za klevetu. Zbog čega?

Opozicija već četvrti put gubi izbornu trku sa koalicijom okupljenom oko SNSD-a i svu fakturu za neuspjeh iskalila je na naše poslanike. Vukanović je mene optužio da sam kum Ratka Mladića. To je jedna gnusna laž i sud će veoma brzo donijeti odluku i on će platiti za tu gnusnu laž.

Kakve su vaše veze sa Ratkom Mladićem, kojeg je Vukanović pominjao u NSRS-u?

Apsolutno nikakve. Ja sam rođen u Banjaluci 1975. Stvarno je to jedna gnusna laž i sud će se očitovati o tome veoma brzo.

Vukanović je vas i Andreu Gajić optužuje da ste Dodiku omogućili kontrolni paket u Domu naroda državnog Parlamenta. Ima li istine u tome?

To je za nas završena tema. Mogu jasno kazati da su poslanici SDP-a u NSRS-u glasali u skladu odluka organa SDP-a BiH, a to je bilo za listu PDP-a.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je tvrdio kako ima fotografije vaših glasačkih lističa za izbor delegata u Dom naroda i da su na njima zaokruženi delegati PDP-a. Da li je to istina i znate li da vas to, ukoliko postoje fotografije,  dovodi u sukob sa zakonom?

Nikakvog sukoba sa zakonom nema. 

Jeste li fotografisali svoj glasački listić, kako tvrdi Nikšić?

Apsolutno ne. Glasanje je tajno.

Odakle onda Nikšiću fotografije i da li je obmanjivao javnost kada je tvrdio da ima fotografije?

To ćete morati pitati njega.

(N1)

Komentariši