Predsjednički izbori u Crnoj Gori raspisani za 19. mart

Mili Đukanoviću mandat je započeo polaganjem zakletve pred poslanicima u Skupštini Crne Gore 20. maja 2018. godine, tako da je posljednji dan roka za raspisivanje izbora 19. janunar 2023.

Na posljednjim izborima za predsjednika Crne Gore koji su održani 15. aprila 2018. godine, pobijedio je lider DPS-a Milo Đukanović koji je osvojio 53,9 odsto glasova (EPA)

16 Jan 2023

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović donijela je danas odluku o raspisivanju izbora za predsjednika Crne Gore, prema kojoj će se izbori održati 19. marta ove godine, javlja Anadolija.

Prema Ustavu Crne Gore, predsjednik Skupštine Crne Gore je ovlašten i dužan da raspiše izbore za predsjednika Crne Gore najkasnije 120 dana prije isteka mandata predsjednika.

Aktuelnom predsjedniku Mili Đukanoviću mandat je započeo polaganjem zakletve pred poslanicima u Skupštini Crne Gore 20. maja 2018. godine, tako da je posljednji dan roka za raspisivanje izbora 19. januar 2023.

U obrazloženju odluke, Đurović je navela da imajući u vidu da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora za predsjednika Crne Gore ne može proteći manje od 60 dana, niti više od 90 dana, a vodeći računa da su u aprilu 2023. godine veliki vjerski praznici sve tri najbrojnije konfesije u Crnoj Gori, smatrano je da je najprimjerenije i najadekvatnije da termin za održavanje izbora bude 19. mart 2023. godine.

Na posljednjim izborima pobjednik bio Đukanović

“Naime, 9. aprila je vjerski praznik Uskrs pripadnika katoličke vjeroispovijesti, 16. aprila je vjerski praznik Vaskrs pripadnika pravoslavne vjeroispovijesti, a 21, 22. i 23. aprila je vjerski praznik Ramazanski bajram pripadnika islamske vjeroispovijesti. Sva tri vjerska praznika padaju u nedjelju, a to je zakonom propisani dan za održavanje izbora. Takođe, imajući u vidu mogućnost da nijedan od potencijalnih kandidata na izborima za predsjednika ne pobijedi u prvom krugu, odnosno ne dobije više od polovine važećih glasova birača koji su glasali, bilo je neophodno voditi računa o činjenici da se drugi krug izbora održava nakon 14 dana, što opet ne bi bilo primjereno da pada u vrijeme vjerskih praznika, pa je iz tog razloga određen 19. mart, kako bi se u tom slučaju drugi krug izbora održao 2. aprila 2023. godine”, navodi se u obrazloženju Đurović.

Na posljednjim izborima za predsjednika Crne Gore koji su održani 15. aprila 2018. godine, pobijedio je lider DPS-a Milo Đukanović koji je osvojio 53,9 odsto glasova. Kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić osvojio je 33,4 odsto glasova, dok je kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović – Stanković osvojila 8,2 odsto.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

POPULARNO

Komentariši