NATO PODRŽAVA TERITORIJALNI INTEGRITET I SUVERENITET BiH: Jens Stoltenberg pozvao lidere u BiH da se suzdrže od retorike podjela

U saopćenju se navodi da su se Stoltenberg i Bećirović osvrnuli i na zabrinutosti zbog separatističkih postupaka i retorike podjela koja bi “mogla biti plodno tlo za zlonamjerne strane aktivnosti

Jens Stoltenberg (Foto: Agencije)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je tokom sastanka sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem u Briselu pozvao sve političke lidere u BiH da se suzdrže od retorike podjela. 

Kako se navodi u saopćenju NATO-a objavljenom nakon sastanka, Stoltenberg je posebno istakao važnost stabilnosti u regionu, napominjući da je to od strateškog značaja za NATO.

Stoltenberg je rekao da se vlasti Bosne i Hercegovine trebaju i dalje fokusirati na reforme i zaštititi multietničke institucije na svim nivoima.

U saopćenju se navodi da su se Stoltenberg i Bećirović osvrnuli i na zabrinutosti zbog separatističkih postupaka i retorike podjela koja bi “mogla biti plodno tlo za zlonamjerne strane aktivnosti”.

Generalni sekretar pozvao je sve političke lidere u zemlji da se uzdrže od retorike podjela i poduzmu konkretne korake ka unutrašnjem pomirenju.

Stoltenberg je istakao da NATO u potpunosti podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, dodajući da podržavaju aspiracije BiH za ulazak u NATO.

Naglasio je da paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, koji je u pripremi, ima za cilj jačanje kapaciteta odbrane i sigurnosti zemlje, te da će podrška reformama u sektoru odbrane biti nastavljena.

Komentariši