Italija: Uhapšen najtraženiji mafijaš

Matteo Messina Denaro, navodni šef sicilijanske mafije Cosa Nostra, u odsutnosti je osuđen za doživotni zatvor, a bio je u bijegu tri desetljeća.

Messina Denaro je uhapšen u prvitanoj klinici u Palermu (EPA)

16 Jan 2023

Italijanska policija uhapsila je u ponedjeljak Mattea Messinu Denaro, najtraženijeg mafijaškog bosa u zemlji, koji je bio u bijegu tri desetljeća.

Denaro, uhapšen u Palermu, navodno je šef sicilijanske mafije Cosa Nostra, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Osuđen je u odsutnosti na doživotni zatvor za ulogu u ubistvu antimafijaških tužitelja Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. godine.

Prijeti mu i doživotna kazna zbog sudjelovanja u bombaškim napadima u Firenzi, Rimu i Milanu 1993. godine, u kojima je ubijeno 10 ljudi.

Vijest o hapšenju pozdravila je italijanska premijerka Giorgia Meloni kao “veliku pobjedu države, koja pokazuje da se ona nikada ne predaje u suočavanju s mafijom”.

Policija je u septembru 2022. godine navela da je Denaro još uvijek mogao naređivati i upravljati mafijom u području oko zapadnog sicilijanskog grada Trapanija, njegovog regionalnog uporišta, uprkos dugom bijegu.

Denaro (60) se smatra nasljednikom historijskih vođa Cose Nostre, a to su bili Toto Riina i Bernardo Provenzano, koji su umrli u zatvoru 2016. te 2017. godine.

Na listi natraženijih kriminalaca

“Nakon 30 godina bijega, ‘superboss’ Matteo Messina Denaro uhapšen je. Zahvaljujem muškarcima i ženama u državi koji nisu nikada odustali i potvrdili su pravilo da će prije ili kasnije veliki kriminalci u bijegu biti uhapšeni”, napisao je ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini.

Denaro je uhapšen u privatnoj klinici u Palermu, gdje je bio na terapiji, rekao je komandant karabinjera Pasquale Angelosanto agenciji AGI.

Na listi Ministarstva unutrašnjih poslova je Denaro, rođen 1962. godine blizu Trapanija na Siciliji, zauzimao prvo mjesto među šest najtraženijih kriminalaca i godinama su stotine policajaca i karabinjera sudjelovale u potrazi za njim.

Od 2000-ih italijanska policija provela je brojna haošenja i plijenila imovinu Denaru bliskih osoba, u strategiji kojom ga je nastojala izolirati, no rezultate je trebalo čekati gotovo 20 godina, jer toliko je njegova mreža podrške bila velika, prenosi AFP.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši