Tim mladih inžinjera napravio prvo bh. električno dostavno vozilo

Tim mladih inžinjera napravio prvo bh. električno dostavno vozilo

Foto: FENA

Tim mladih inžinjera okupljenih u travničkoj firmi GS – TMT, zaneseni idejom o zelenoj energiji, napravio je prvo bosanskohercegovačko električno dostavno vozilo kojeg su nazvali EVO. 

Na njemu su radili oko dvije godine i kako kažu, ne žele se zaustaviti samo na tom projektu u ekološkoj oblasti.

EVO, koji je dobio ime po Ivi Andriću, prvenstveno je namijenjen za njemačko tržište, ali i regiju.

Izvršni direktor GS-TMT Senad Beganović kazao je u razgovoru za Fenu da je vozilo namijenjeno za logističke kompanije i druge firme koje se bave raspodjelom tereta za urbane sredine.

Izrada EVO-a, dodao je, samo je jedan dio onoga što rade te je najavio da će se u budućnosti fokusirati na razvoj električnih vozila i zelene energije.

– Veliki su izazovi pred nama, posebno u vremenima kada se mnogo toga dešava. Ali nećemo stati s razvojem – istakao je Beganović.

Firma GS – TMT trenutno ima više od 500 uposlenika koji se bave mašino-gradnjom. Rade za kupce koji su iz branše mašinske industrije, odnosno proizvode građevinske i poljoprivredne mašine te vozila.

Kako je istakao Beganović, sarađuju sa svjetskim kompanijama, kao što su Liebherr, Messer, Simens i mnogi drugi.

Voditeljica projekta EVO Lejla Zvrko-Spahić kazala je da im je najveći izazov bio uskladiti sve segmente vozila, elektro i mehaničke komponente. U nekim od dijelova procesa izgradnje, kazala je, nisu imali nikakvog iskustva ni znanja, ali su vrijednim istraživanjima, učenjem i radom, uspjeli.

Govoreći o planovima, kazala je da će u šestom mjesecu učestvovati na EUROBiku, centralnoj platformi za svijet bicikala i budućnosti mobilnosti koji se održava u junu ove godine u Frankfurtu.

– Do tada ćemo raditi na optimalizaciji vozila u svakom segmentu, a od polovine ove godine počinjemo proces dobijanja certifikata za našeg EVO-a – istakla je.

Jedan od inžinjera Ejub Jašarević istakao je da vozilo ima dva baterijska modula, te zadnji pogon. Maksimalna brzina koju može doseći je 45 kilometara na sat, a jednim punjenjem oba baterijska modula može se voziti 100 km.

Pojasnio je da EVO spada u kategoriju L6 vozila te da ima “in wheel hub” motore od 2 kilovata na zadnjim točkovima.

– Vozilo je modularno, što znači da se ekstenzija za cargo prostor može mijenjati. Ima i solarni panel koji nadopunjuje bateriju do 12 posto – istakao je.

Tehnički direktor sestrinske firme Ruff cycles Muamer Trako kazao je da su carinski nameti na uvoz gotovih dijelova kao što su baterijski moduli i pogonski elementi jedan od najvećih izazova.

– Iako radimo uvoz samo da bi montažu vršili u BiH i odmah nakon toga vršili izvoz prema EU, moramo na sve elemente platiti 10 posto carine, što povećava cijenu samog proizvoda i eliminiše našu kompetitivnu prednost u smislu manjih troškova u odnosu na države EU – pojasnio je.

Tvrdi da je jeftinije da montažu rade u Njemačkoj nego u BiH te da trenutno pregovaraju sa nekoliko EU proizvođača bicikala gdje je glavni kamen spoticanja upravo taj problem.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši