Bećirović: Oklijevanje EU potaknulo separatističke snage u BiH

Bećirović: Oklijevanje EU potaknulo separatističke snage u BiH

Foto: FENA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović govorio je u autorskom tekstu za njemački časopis Međunarodna politika i društvo (IPG) o dosadašnjem procesu evropskih integracija…

… Bosne i Hercegovine, kao i perspektivi članstva u kontekstu kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji i novih geopolitičkih okolnosti.

Kako je, između ostaloga naveo, činjenica da je BiH nakon desetljeća prepreka i neizvjesnosti dobila status kandidata za pristupanje Evropskoj uniji nesumnjivo je važan uspjeh za zemlju i EU, međutim, ispitivanje sljedećih koraka ka punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u EU bilo bi nepotpuno bez sagledavanja šireg konteksta – posebno odnosa zemlje sa susjedima.

– Ako je ovaj dio Evrope spreman pametno iskoristiti komparativne geopolitičke, geoekonomske i geokulturne prednosti, mogao bi postati posrednik koji povezuje Evropu i Aziju, srednju Evropu i Mediteran, Jadran i crnomorsku regiju – mišljenja je Bećirović.

Ističe da je za odigravanje takve konstruktivne uloge potrebno okrenuti se budućnosti i naučiti lekcije iz nedavne prošlosti što zahtijeva novi smjer koji se temelji na vrijednostima kao što su ljudska prava, vladavina prava, međusobno poštovanje i tolerancija.

– S obzirom na to da su relevantne institucije vrlo odlučne, da postoji širok politički konsenzus i da javno mnijenje jasno podržava integraciju u EU, jedno je vrlo jasno: Bosna i Hercegovina predugo je čekala na status kandidata za članstvo u EU – dodao je Bećirović u autorskom tekstu.

U osvrtu je naglasio i da su osnovni krivci za sadašnje zapreke i blokade na putu Bosne i Hercegovine prema Evropi i euroatlantskom području “antievropljani” u zemlji. Na potencijalno članstvo u EU gledaju s prezirom jer su svjesni da će ih predstojeći civilizacijski procesi prisiliti na poštivanje normi i standarda zakonodavstva EU. Znaju da moraju dati priliku drugim snagama na političkoj sceni, stava je.

Kaže i da je važno da EU ne čini daljnje pogreške u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Činjenica da su u proteklom desetljeću destruktivni političari koji su otvoreno osporavali Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH tretirani s blagošću od strane političara jedna je od najvećih pogrešaka EU – kao i njezino oklijevanje i nespremnost na sankcioniranje radikalnih političara koji su ugrozili mir u BiH i regiji.

– Da je EU djelovala odlučnije u proteklom desetljeću, Bosna i Hercegovina bila bi pošteđena mnogih kriza. Oklijevanje, odugovlačenje i neodlučnost samo su potaknuli separatističke i proruske snage da otvoreno potkopaju temeljne vrijednosti Evrope – dodao je Bećirović.

U autorskom tekstu pozvao je Evropsku uniju da više nikada ne bude slaba i neodlučana prema BiH jer je transformacija BiH u stabilnu, mirnu i pouzdanu državu usko povezana s snažnijom predanošću Evropske unije.

Časopis ‘Internationale Politik und Gesellschaft’ obrađuje teme iz oblasti međunarodne i evropske politike, vanjske, sigurnosne i razvojne politike, te analizira izazove evropskih integracija i globalna pitanja okoliša. Među saradnicima u časopisu IPG su vodeći novinari, akademici i političari, kao i službenici za politiku u globalnoj mreži Fondacije ‘Friedrich Ebert’, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši