Turska ‘nije u poziciji’ da ratifikuje ulazak Švedske u NATO

Turska 'nije u poziciji' da ratifikuje ulazak Švedske u NATO

Foto: Vijesti.ba

Zvanična Ankara je saopštila 14. januara da “nije u poziciji” da ratifikuje članstvo Švedske u Sjevernoatlanstkom Savezu (NATO), uprkos koracima koje je Stokholm preduzeo kako bi ispunio uslove Turske, prenijela je agencija AFP.

“Nismo u poziciji da uputimo zakon (o ratifikaciji) parlamentu”, izjavio je Ibrahim Kalin, savetnik za spoljnu politiku turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana u obraćanju novinarima.

Švedska i Finska su odbacile višedecenijski čvrst stav o vojnoj neutralnosti i aplicirale su za članstvo u NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine.

Turska i Mađarska su jedine članice Alijanse koje još nisu ratifikovale u parlamentu članstvo dvije nordijske zemlje.

Ankara tvrdi da Švedska nije ispunila niz obaveza koje su obje države preuzele na samitu NATO-a u junu 2022.

Erdoan je tada povukao svoje primjedbe na članstvo Švedska i Finske u zamjenu za obećanje “da će se obračunati” sa kurdskim grupama koje Ankara smatra “teroristima”.

Švedska je od tada odobrila ustavni amandman koji će omogućiti donošenje strožih zakona protiv terorizma.

Savjetnik turskog predsjednika za spoljnu politiku Ibrahim Kalin je, međutim, rekao da švedski parlament neće moći da izglasa izmene zakona o borbi protiv terorizma prije juna i da će Ankara sačekati do tada.

“Švedskoj će biti potrebno oko šest mjeseci da napiše i donese nove zakone”, rekao je Kalin.

Švedska je 10. januara upozorila da je ispunila sve obaveze prema dogovoru s Turskom za prijem u NATO, ali da Ankara traži dalje ustupke na koje Stokholm ne može da pristane.

Švedski premijer Ulf Kristerson (Kristersson) je 8. januara izrazio uvjerenje da će Turska odobriti zahtjev Stokholma za ulazak u NATO i rekao da Švedska neće ispuniti sve uslove koje je Ankara postavila za svoju podršku.

Finska i Švedska potpisale su 2022. trilateralni sporazum s Turskom s ciljem da se nađe rješenje za primjedbe Ankare kako bi bile primljene u Sjevernoatlantski savez.

Dvije zemlje su u maju podnijele zahtjev za ulazak u NATO kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu odustajući od višedecenijskog vojnog nesvrstavanja, ali se Turska tome usprotivila optužujući Švedsku i Finsku da kriju militante, uključujući i iz zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK).


(Vijesti.ba / RSE)

Komentariši