Sud nije odbacio tužbu za silovanje protiv Trumpa

Savezni sud u New Yorku odbio je prijedlog advokata bivšeg predsjednika SAD-a da odbaci drugu tužbu za silovanje koju je protiv njega podnijela književnica Jean Carroll.

Jean Carroll, koja danas ima 78 godina, podnijela je tužbu protiv Donalda Trumpa u skladu s novim zakonom u New Yorku (Reuters)

14 Jan 2023

Savezni sud u New Yorku odbio je prijedlog advokata odbrane bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da odbaci drugu tužbu za silovanje koju je protiv njega podnijela književnica Jean Carroll.

Američki okružni sudija Lewis Kaplan rekao je da je bez osnova argument Trumpove odbrane da je tužba Carroll pravno nedovoljna jer je propustila da navede “posebnu štetu”, prenosi Reuters.

Također, sud je odbacio argument odbrane da tužba prema njujorškom Zakonu mora biti odbačena jer zakonska odredba na osnovu koju je tužila Trumpa nije u skladu s Ustavom SAD-a.

‘Nije njegov tip’

Jean Carroll, bivša kolumnistkinja magazina El, koja danas ima 78 godina, podnijela je tužbu protiv Trumpa u skladu s novim zakonom u New Yorku koji omogućava žrtvama da tuže napadače čak i ako se napad desio davno.

Tvrdi da je Trump napastvovao u robnoj kući “Bergdorf Goodman” u New Yorku prije skoro tri desetljeća.

Trump je ranije negirao da je silovao Jean Carroll, čak i da je tada poznavao, i dodao da ona “nije njegov tip”. Zbog te tvrdnje iz 2019. godine, ona ga je prvi put tužila za klevetu.

Trump je u oktobru na svojoj društvenoj mreži ponovio da su tvrdnje Jean Carroll “prevara i laž”, zbog čega ga je ponovo tužila.

Kao običan građanin

Prva tužba spisateljice iz 2019. godine mogla bi biti odbačena, jer je Trump tada bio predsjednik, a predstavnici vlasti po zakonu imaju imunitet u tužbama za klevetu.

Međutim, to neće utjecati na drugu tužbu, jer se Trump sada tretira kao običan građanin.

Jean Carroll traži nepoznatu sumu novca kao odštetu, a tvrdi da joj je Trump nanio i psihološku traumu i da poslije toga nije mogla zadržati veze.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši