Otvoren prvi kosmodrom za lansiranje satelita u Evropi

Prva svemirska stanica za lansiranje satelita sa tla Evropske unije otvorena je u svemirskom centru Esrange blizu švedskoga grada Kirune.

Lansiranje prvog satelita iz Esrangea očekuje se krajem 2023. gosine (EPA)

13 Jan 2023

Prvi kosmodorom za lansiranje satelita sa tla Evropske unije otvoren je u petak u svemirskom centru Esrange blizu švedskoga grada Kirune.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, švedski kralj Carl XVI Gustaf i švedski premijer Ulf Kristersson su na prigodnoj svečanosti simbolično plavo-žutu traku.

“Mnogo je dobrih razloga za ubrzanje evropskog svemirskog programa… Evropa ima svoje mjesto u svemiru i čuvat će ga”, rekla je Von der Leyen, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Švedska svemirska kompanija (SSC) obavila je da je svemirski centar Esrange otvoren nakon pet godina priprema i dopunjavat će postojeći svemirski centar EU-a u mjestu Kourou u Francuskoj Gvajani, prekomorskom teritoriju u Južnoj Americi.

Smanjiti ovisnost o Rusiji

U kosmodrom je uloženo 15 miliona eura, a riječ je o proširenju postojećeg svemirskog centra Esrange na švedskom Arktiku, oko 40 kilometara od grada Kirune.

Lansiranje prvog satelita iz Esrangea očekuje se krajem 2023. godine višekratnim raketama, navodi SSC.

Prethodno se Evropska svemirska agencija (ESA) koristila ruskim kosmodromom Pleseck za lansiranje satelita u svemir.

Odande je 2018. godine ESA lansirala opservacijski satelit Sentinel-3B.

Sateliti Sentinel-3 pružaju precizne optičke, radarske i altimetrijske podatke za usluge praćenja morskog okoliša i kopna.

Zbog agresije na Ukrajinu, EU želi smanjiti ovisnost o Rusiji i veze s tom državom.

“Sadašnja geopolitička situacija – a tu je svakako ruska invazija na Ukrajinu – pokazala je koliko je važno da EU ima pristup svemiru”, kazao je Kristersson.

Priprema drugih stanica

Švedska svemirska stanica neće dugo biti usamljena u Evropi, jer se pripremaju i stanica na portugalskom otočju Azorima, na norveškom Arktiku, u španskoj pokrajini Andaluziji te u Velikoj Britaniji.

Mali njemački lanser RFA tako je odabrao SaxaVord na britanskom otočju Shetland za lansiranje, koje se očekuje krajem 2023. godine.

Kompanija Virgin Orbit Richarda Bransona u utorak je neuspješno pokušala lansirati raketu u orbitu iz svemirske stanice Cornwall u Velikoj Britaniji, nakon čega je objavila da će ponovo pokušati.

Taj sektor proživljava pravi proboj, a broj operativnih satelita u 2040. godini trebao bi dosegnuti 100.000, a danas je operativno njih oko 5.000, istaknuo je SSC.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE TEHNOLOGIJA

POPULARNO

Komentariši