Naredne sedmice presuda za otmicu i ubistva putnika iz voza u Štrpcima

Presuda će biti izrečena pripadniku bivše Vojske Republike Srpske Bobanu Inđiću, optuženom za odvođenje 20 civila iz voza, koji su kasnije ubijeni u Višegradu.

Izricanje presude Bobanu Inđiću najavljeno je za 19. januar (Al Jazeera)

14 Jan 2023

Na Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planirano izricanje presude Bobanu Inđiću, komandiru Interventne čete Vojske Republike Srpske (VRS), optuženom za odvođenje 20 civila iz voza u Štrpcima, koji su poslije ubijeni u Višegradu.

Izricanje presude Inđiću najavljeno je za četvrtak, 19. januara.

Inđiću je ranije suđeno zajedno s Lukom Dragičevićem i još sedmoricom bivših pripadnika Višegradske brigade VRS-a, ali je postupak protiv njega razdvojen, jer je u Srbiji bio osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće.

Poslije izdržavanja kazne mu se nastavilo suditi, prenosi Fena, pozivajući se na BIRN.

Prvostepenom presudom izrečenom 21. oktobra 2022. godine Dragičević je oslobođen optužbi, a ostala sedmorica su osuđena na po 13 godina zatvora.

Suženje i za zločine počinjene na području Ilijaša

Na Sudu Bosne i Hercegovine će u srijedu, 18. januara, početi izvođenje dokaza odbrane Ranka Draškića, optuženog za zločine počinjene na području Ilijaša, kod Sarajeva.

Draškić je optužen, zajedno sa Savom Manojlovićem, da su kao pripadnici Interventnog voda Teritorijalne odbrane “srpske opštine Ilijaš”, kasnije Ilijaške brigade VRS-a, 5. juna 1992. godine učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila, dok je 100-ak muškaraca, žena i djece odvedeno u Podlugove.

Iduće sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene na području Goražda, Rogatice, Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe, Teslića, Zvornika, Bratunca i Orašja, najavio je BIRN.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

POPULARNO

Komentariši