I Švedska osudila sramno vješanje lutke s likom Erdogana

I Švedska osudila sramno vješanje lutke s likom Erdogana

Foto: Vijesti.ba

Švedski premijer Ulf Kristersson osudio je protest Kurda u srijedu u centru Stockholma gdje su demonstranti o banderu objesili lutku s likom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i ocijenio da to sabotira nastojanja Švedske da se pridruži NATO-u.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske je u četvrtak ambasadoru Švedske izrazilo protest zbog toga što je ispred Gradske kuće u Stokholmu obješena lutka. Turski zvaničnici su ocijenili da je to „gnusan čin“ i „teroristička propaganda“ pristalica u Turskoj zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK).

Turci su ukazali da je taj slučaj suprotan sporazumu Švedske i Finske s Turskom, članicom NATO-a, od koje one očekuju odobrenje za svoj prijem u Aliijansu, da će suzbijati djelovanje kurdskih aktivista.

Predsjednik Parlamenta Turske, Mustafa Sentop, otkazao je posjetu Andreasa Norlena, predsjednika švedskog Riksdaga, koja je bila zakazana za sljedeći utorak.

Švedski premijer Kristersson je danas osudio vješanje lutke s likom Erdogana i rekao da je “izuzetno ozbiljno“ inscenirati „lažno pogubljenje stranog demokratski izabranog lidera“ i to u Švedskoj gdje su ranije ubijena dva vodeća političara: premijer Olof Palme 1986. godine, a ministrica vanjskih poslova Anna Lindh 2003. godine. “Rekao bih da je ovo sabotaža protiv švedske NATO aplikacije. Opasno je za švedsku bezbjednost da se ponaša na ovaj način“, rekao je on.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobias Billstrom je također osudio vješanje lutke i na Twitteru napisao da Vlada „snažno odbacuje prijetnje i mržnju protiv političkih predstavnika“ i smatra da je „simbolično pogubljenje izabranog predsjednika Turske ispred Gradske kuće odvratno“.

Grupa koja sebe naziva „Švedski komitet solidarnosti za Rožavu“ saopštila je da stoji iza protesta. Rožava je kurdski naziv za sjevernu i istočnu Siriju.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da PKK i povezane kurdske grupe u Siriji „postavljaju mine na putu švedskog članstva u NATO-u“ i da je „odluka Švedske da li želi da očisti ove mine ili svjesno zgazi na njih“.


(Vijesti.ba / Beta)

Komentariši