PROFESOR PROTIĆ UPOZORAVA: “Amerikanci gledaju kroz prste Vučiću kao što su gledali Miloševiću!

Prema Protićevim riječima, današnji vlastodršci misle da će Rusija izaći iz rata u Ukrajini u statusu i snazi koju je imao SSSR, i da će, kad Zapad “padne na koljena”, to biti pravi momenat da Srbija ostvari svoje interese na Kosovu i drugdje.

Foto: Arhiva

Amerikancima odgovaraju dobri odnosi sa vlašću u Srbiji i prilično gledaju kroz prste predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, iz istog razloga iz kog su godinama gledali kroz prste Slobodanu Miloševiću, kaže historičar i bivši ambasador ove zemlje Milan St. Protić.

“Da je Milošević pristao na sporazum u Rambouilletu i dalje bi bio na vlasti, bio bi živ i imao bi podršku Amerikanaca kao što je imao poslije Daytona”, rekao je Protić u emisiji Iza vesti na televiziji N1.

Komentarišući posjetu višeg savjetnika u State Departmentu Dereka Cholleta, kaže da se može naslutiti jedino da ambasador Christopher Hill i izaslanik Gabriel Escobar “nisu dovoljni”.

“Da li je ta njegova misija ovdje dovoljno impresionirala ove nezrele lidere Kosova i Srbije, to ćemo vidjeti. Nisam veliki optimista”, kazao je Protić.

Kazao je i da mu normalizacija odnosa, Zajednica srpskih opština i stolica za Kosovo u UN-u djeluju kao “paket-aranžman”.

“Da li uz to ide neka šećerlema Srbiji, to ne bih isključio kao mogućnost – u pogledu finansijske pomoći ili energetske sigurnosti”, rekao je, ali uz ocjenu da nije realno da vlast u Srbiji to prihvati.

Upitan zašto je Amerikancima postalo hitno da se implementira ZSO, Protić odgovara da im je jasno da su srpske enklave raštrkane po Kosovu i da kakve god nadležnosti imala ZSO, to neće moći da podrije politički autoritet u Prištini.

“To ne razumije tamošnji premijer, zato što je infantilan”, rekao je Protić.

Također je ocijenio da su SAD svjesne da je uvođenje sankcija Rusiji nepotreban pritisak na Beograd, jer i dalje računaju na Vučića.

Na pitanje da li Srbija najavljuje samoizolaciju kada ministar Ivica Dačić kaže da će se odnosi Beograda sa Vijećem Evrope pokvariti ako prime Kosovo, kaže da je Beograd za samo nekoliko godina stigao od toga da predsjedava OSCE-om do toga da hoće da se izolujemo iz VE-a.

Kaže da je u Srbiji ojačao ruski uticaj, dok Amerikanci imaju “nerealno” očekivanje da će cijeli Balkan uključiti u NATO, jer žele da spriječe da Moskva vrši uticaj preko Srbije i bh. entiteta Republika Srpska.

Prema Protićevim riječima, današnji vlastodršci misle da će Rusija izaći iz rata u Ukrajini u statusu i snazi koju je imao SSSR, i da će, kad Zapad “padne na koljena”, to biti pravi momenat da Srbija ostvari svoje interese na Kosovu i drugdje.

“Kad se Srbi nađu u opasnosti, onda – KFOR pomaži, kad je bio pogrom 2004. godine – NATO pomaži, a kad baćuška potapše po ramenu i onako vas pogleda kao niže biće, onda se osjećate ushićeni sljedećih pet godina”, rekao je Protić.

Komentariši