Izetbegović: Stranci mirno posmatraju Dodika dok odlikuje Putina

Izetbegović: Stranci mirno posmatraju Dodika dok odlikuje Putina

Foto: Vijesti.ba

Što se tiče formiranja novog saziva Vijeća ministara, predsjednik SDA Bakir Izetbegović smatra kako ništa nije sigurno s obzirom na političke odnose Trojke.

– Napravili su greške koje unose pukotine. Prva greška je podjela probosanskog bloka. Odlučili su se izaći ususret Čoviću i Dodiku da idu bez DF-a i SDA. Te podjele su unijele razdor među Bošnjake i patriote. Sljedeće dvije greške su na njihov vlasititi račun. Krenuli su brzo i to je počelo da nervira ljude. To nije Osmorka. Žurilo im se da podjele pozicije. Predsjednici stranaka su se namirli u Vijeću ministara. Nisu respektovali manje partnere, podrazumijevali su ih. To ih je koštalo – naveo je Izetbegović za Hayat.

Dodaje kako su stranke okupljene oko Trojke kritizirale SDA iz različitih razloga, pa su veoma brzo uradile sve ono što su zamjerale SDA.

– To je četvrti delegat kojeg su dali SNSD-u. Puna su im usta bila riječi ‘meritokratija’. Kad pogledate SDA-ove ministre na svim nivoima, ne može se reći da je to protivno meritokratiji. Ovo što se želi imenovati, neka gledaoci sami prosude. Prije svega, išli su servilo u odnosu na HDZ i SNSD. Glasali su za Čavaru sa crne liste, ne bi li im HDZ uzvratio. Sad će isto SNSD-u uradit. Predsjednici stranaka koji pretenduju na funkcije kojim se ranije nisu bavili, ministri inostranih poslova, saobraćaja, nisu se time bavili u životu. Ko su ti ljudi? To je izrugivanje. Ako je Trojka išla već da preuzima te pozicije, imali su bolje kadrove. SDA i Naša stranka su svjetlosnu godinu udaljeni kad su u pitanju politike u BiH. Ne možemo reći da za tu poziciju nisu komeptentni Arnaut ili Ćudić. Zašto nisu uradili takvu stvar, zašto su sebični – pita se Izetbegović.

Nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt donio izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, stvoren je opći stav da je cilj međunarodne zajednice izbaciti SDA iz vlasti i političkog života u državi. Izetbegović je kazao da međunarodna zajednica, između ostalog, ima takav stav jer se nije htio složiti sa njima i zato što im je najjednostavnije bilo “udariti” na njega.

– Neku promjenu žele i ne idu tamo gdje je tvrdo, nego idu na slabije. Tako su radili i u ratu. Uveli nam embargo na oružje pa da vide hoće li Bošnjaci izdržati. Jednu godinu i zimu, drugu godinu i zimu, treću godinu i zimu. genocid, hoće li izdržat. Znamo i prepisku nekih lidera u Evropi kakve su stvari pisali jedni drugima i kakve su procjena davali ‘Ipak tu treba jači da pobijedi’. Uvijek postoji ta islamofobna, ziheraška, kalkulatska linija u politici. Ja sam njih direktno pitao zašto SDA, a ne SNSD ili HDZ, ali oni to neće reći, kazao je Izetbegović.

Navodi kako mu je nerealno to da Amerikanci mirno posmatraju Dodika dok odlikuje Vladimira Putina te je dodao da i Evropska unija ima servilan i popustljiv odnos prema njemu.


(Vijesti.ba)

Komentariši