Inflacija u Argentini gotovo 95 posto

Inflacija u Argentini iznosila je 50,9 posto u 2021. godini, a poslije lanjskog porasta na 94,8 posto vlada u Buenos Airesu računa da je obuzda na 60 posto ove godine.

Argentina, treća ekonomija po snazi u Latinskoj Americi, zaglavljena je u hroničnoj inflaciji, dvocifrenoj posljednjih 12 godina iz raznih razloga (Reuters)

13 Jan 2023

Argentina je prošle godine zabilježila inflaciju od 94,8 posto što je najviše u toj zemlji poslije 32 godine i jedna od najviših inflacija zabilježena u posljednje vrijeme u svijetu, javlja AFP.

Ipak, stopa za decembar od 5,1 posto pokazuje relativno usporavanje posljednjih mjeseci, prenosi Beta.

Indikator cijena za decembar koji je objavio Nacionalni institut za statistiku pokazuje tendenciju ka smanjenju inflacije od mjesečnog vrhunca od 7,4 posto u julu, potom 6,3 u oktobru i 4,9 posto u novembru.

Inflacija u Argentini iznosila je 50,9 posto u 2021. godini, a poslije lanjskog porasta vlada u Buenos Airesu računa da je obuzda na 60 posto ove godine, i na toj projekciji je zasnovala državni budžet.

Inflacija nekad bila i iznad 1.000 posto

Prethodni rekord je bio 1991. godine sa više uzastopnih međugodišnjih stopa inflacije iznad 100 posto. Ta godina je obilježila kraj ciklusa hiperinflacije iznad 1.000 posto.

Argentina, treća ekonomija po snazi u Latinskoj Americi, zaglavljena je u hroničnoj inflaciji, dvocifrenoj posljednjih 12 godina iz raznih razloga, kako domaćih – vraćanje budžetskih deficita, inflaciona očekivanja velikih razmjera, tako i vanjskih – prvo pandemija, a sada uticaj rata u Ukrajini, koji sprječavaju oporavak.

Ta zemlja očekuje da će privredni rast 2022. biti obračunat na nekih pet posto, poslije rasta od 10,3 posto 2021. godine, dok je prethodne tri godine bila u recesiji.

Ove godine očekuje se da će rast privrede Argentine biti oko dva posto, odnosno usporen kao i cijela svjetska privreda, ali ipak jedan od najjačih u Latinskoj Americi, po predviđanjima Svjetske banke objavljenim prije nekoliko dana.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE EKONOMIJA

POPULARNO

Komentariši