HRW: Kršenje ljudskih prava širom svijeta

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch posebno je ukazala na njihova kršenja u Rusiji, Ukrajini, Kini, Afganistanu, Iranu i Etiopiji.

U gradovima Buča i Izjum postoje rasprostranjeni dokazi da su ruski vojnici mučili, silovali i pogubili civile, naveo je HWR (AP)

13 Jan 2023

Međunarodna nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW), sa sjedištem u New Yorku, objavila je Svjetski izvještaj za 2023. godinu, u kojem je ukazala na kršenje ljudskih prava širom svijeta, s posebnim akcentom na Rusiju, Ukrajinu, Kinu, Afganistan, Iran i Etiopiju.

“U protekloj godini došlo je do niza kriznih situacija u vezi s ljudskim pravima širom svijeta, od Ukrajine, preko Kine, do Afganistana”, navodi u okviru izvještaja HRW-a vršiteljica dužnosti rukovodioca te organizacije Tirana Hassan.

Kako je istakla, nakon ruske invazije na Ukrajinu, krajem februara prošle godine, globalna zajednica je zadužena za “oslobađanje onoga što naziva ‘punom arsenalom’ sistema ljudskih prava”, a to uključuje i istragu Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

“Vidjeli smo trenutne odgovore međunarodne zajednice da se mobilizira oko ključne podrške ljudskim pravima, uključujući uspostavljanje mehanizama međunarodne pravde, prikupljanje dokaza za ratne zločine”, navela je Tirana Hassan.

U gradovima kao što su Buča i Izjum postoje rasprostranjeni dokazi da su okupatorski ruski vojnici mučili, silovali i pogubili civile.

Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava dokumentiralo je nekoliko stotina civilnih ubistava, za koje se smatra da su djelić ukupnog broja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

‘Mučenje milion muslimana u Xinjiangu’

U izvještaju je ukazano i na nepoštovanje ljudskih prava u Kini, uključujući, kako se tvrdi, masovno zatvaranje, mučenje i prisilni rad oko milion muslimana u regionu Xinjiang, koji su podvrgnuti mučenju, političkoj indoktrinaciji i prinudnom radu.

UN je otkrio da kršenja u Xinjiangu mogu predstavljati zločine protiv čovječnosti, ponavljajući nalaze HRW-a i drugih grupa za ljudska prava.

Peking je odbacio optužbe HRW-a.

Organizacija ukazuje i na situaciju u Iranu, gdje su protesti izazvani smrću djevojke kurdskog porijekla Mahse Amini, nakon što ju je pritvorila policija za moral, prerasli u sveopće antivladine demonstracije, i dodaju da je najmanje četiri demonstranta pogubljeno, što bi moralo izazvati “globalni odgovor”.

“Nova generacija demonstranata širom zemlje odražava frustracije prošlih generacija: ljudi umorni od života bez osnovnih prava i od toga da njima vladaju oni koji bezobzirno zanemaruju dobrobit svog naroda”, navodi se u izvještaju.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši