DO DOMAĆIH VLASTI JE KOLIKO ĆE ČVRSTO STISNUTI PRUŽENU RUKU! FAJON: BIH ĆE MORATI URADITI SVOJ DIO ZADATKA

Hayat 13/01/2023

Tanja Fajon, šefica slovenske diplomatije i osoba koja godinama u Evropskom parlamentu zagovara bržu integraciju naše zemlje u EU, boravila je danas u službenoj posjeti našoj zemlji.

Do naših vlasti je koliko će čvrsto pruženu ruku stisnuti, kazala je Fajon nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković. Fajon je obavila još niz sastanaka.

Otvorenih pitanja nema, bilateralna saradnja na zavidnom nivou, vanjskotrgovinska razmjena je na strani Bosne i Hercegovine, Slovenija pomaže mladima iz naše zemlje kroz sistem obrazovanja, Ruski uticaj, evropska perspektiva. Ovo su između ostalog teme današnjeg sastanka šefice diplomatije BiH Bisere Turković sa šeficom diplomatije Slovenije Tanjom Fajon kojoj je ovo prva službena posjeta našoj zemlji nakon dobijanja kandidatskog statusa.

  • Nakon dodjele statusa, institucije BIH morat će uraditi svoj dio zadatka i ispuniti 14 ključnih prioriteta koje je odredila Evropska komisija, koje će omogućiti početak pristupnih pregovora. Posebno ćete morati raditi na vladavini prava i slobodi medija – poručiča je Fajon.

Ministrica Turković je kazala da kandidatski status predstavlja jasan put ka EU za BiH i za njene građane i da na vlastima u BiH ostaje da rade brže na ispunjavanju prioriteta koji su postavljeni.

  • Ono što smo uspjeli, pored nekoliko stvari, jeste da sve više usklađujemo našu vanjsku politiku sa vanjskom politikom EU i tu je procenat u porastu. Što se tiče aktuelne situacije, Slovenija je kontinuirano podržavala naš EU put, ne samo u posljednje vrijeme već duži niz godina. Fajon je bila neko ko je davao snagu ovoj državi i ovom narodu – navela je Turković.

(E. Ahmetašević)

Više pogledajte u videu OVDJE.

Komentariši