AKADEMIK KURTĆEHAJIĆ ZA HAYAT: ŠEST SMJERNICA ZA SPAS BIH

Hayat 12/01/2023

Predsjednik RS-a, Milorad Dodik, personifikacija je secesionističke politike u Bosni i Hercegovini čiji je cilj da u određenom periodu, kada se stvore potrebne pretpostavke, podijeli BiH po modelu Češke i Slovačke, te nakon toga ostvari zajednicu sa Srbijom kao državom gdje Srbi čine većinu.

Jedna od neophodnih pretpostavki za ostvarenje tog cilja je ostvariti entitetsko vlasništvo nad zemljištem. O koracima koje je potrebno preduzeti za zaustavljanje secesionističkih namjera iz manjeg bh. entiteta razgovarali smo sa Suadom Kurtćehajićem, predsjednikom Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban”.

On je mišljenja kako postoji pet smjernica koje je potrebno preuzeti kako bi se zaustavile secesionističke namjere iz manjeg bh. entieteta koje postaju sve agresivnije.

Ističe da je jasna presuda najvećeg suda na svijetu da je izvršen genocid u Srebrenici.

  • Takvu odluku je donio Hag. Drugi sud, Privremeni tribunal je presudio čitav vojni i politički vrh RS-a zločine i genocid. Malo ko je izašao iz tog vrha. Milošević je osuđen djelimičnom presudom koja ima snagu za UZP i genocid u sedam gradova. BiH je u opasnosti, visoki predstavnik još nije reagirao. Ovo što je Dodik uradio je jednako onom kada je Mladić vezao NATO vojnike. Dodiku još mu nisu vratili, a moraju mu vratit. Tu se mora nešto uraditi. Mora se tražiti savjetovdavno mišljenje u Hagu preko Generalne skupštine UN-A da li je validno postojanje RS-a u skladu sa međunarodnim presudama. To mišljenje moramo dobiti.
  • Mora se dobiti, nakon šest presuda u Strazburu, mišljenje da li se može koristiti termin po jednom narodu gdje su sva tri naroda ravnopravna. Imamo situaciju gdje je entitet RS nazvan samo po jednom narodu. To znači da drugi narodi tu nemaju šta raditi.
  • Potrebno je pokrenuti procese da se dobiju presude za učinjenu štetu. Po međunarodnom pravu, faktička tvorevina RS odgovara za sve što je učinila na svom prostoru i sa svog prostora kao da je bila država.
  • Ne smije se dozvoliti da RS dobije išta. Država mora imati sve ono što imaju i druge zemlje bivše Jugoslavije. Suština je učiniti BiH bez nepokretnosti. Država mora imati teritoriju, stanvoništvo i međunarodno priznanje.
  • Mora se izvršiti ozbiljan pritisak na dodatne nadležnosti. Taj dio ne traži saglasnost entiteta. Potrebno je tražiti da BiH preuzme sve ono što je potrebno da očuva svoj integritet, suverenitet, političku nezavisnost i političko-pravni subjektivitet. Ključeve u rukama ima visoki predstavnik.
  • BiH je u velikoj opasnosti i potrebno je da se napravi, ne bošnjački, nego Svebosanski kongres. Da dio njega budu najeminentniji naučnici i političari i da se zauzmu određeni stavovi kako bi se izvukli iz ove situacije.

DURAKOVIĆ: NIKO SE NE BORI ZA DRŽAVU, SVI SE BORE KO ĆE BITI U VLASTI, HAJMO MALO I U VIŠEGRAD KAD SE ČETNICI POSTROJAVAJU

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE.

Komentariši