Šta Bidenov samit o demokratiji ispravno zaključuje

Bidenov samit o demokratiji neće biti od pomoći kao alat državničke vještine. No, u pravu je s porukom da je najsigurniji put do prosperiteta kroz veću slobodu.

Predsjednik Joe Biden održat će svoj drugi samit o demokratiji u martu (EPA)

12 Jan 2023

Predsjednik Joe Biden održat će svoj drugi samit o demokratiji u martu. Kao i prethodni, neće biti od koristi kao alat državničke vještine za Sjedinjene Američke Države ili druge države. Ali, bit će u pravu u svojoj poruci da je najsigurniji put do prosperiteta kroz veću slobodu, piše u autorskom članku koji potpsiju Dan Negrea, Joseph Lemoine i Yomna Gaafar iz Centra za slobodu i prosperitet pri nevladinoj organizaciji Atlantsko vijeće.

Prema članku, objavljen na National Interestu, Biden je okupio 100 država na svom prvom samitu o demokratiji u decembru 2021. Izgledalo je da je taj događaj pokušaj da se ujedine demokratije u podršci Bidenovoj doktrini koja zagovara stav da je glavno pitanje našeg vremena borba između demokratija i autokratija.

Bidenova doktrina, međutim, nije dovoljno jasno artikulisana da bi bila korisna, navode autori i nastavljaju:

Kako sam Biden jasno daje na znanje na osmoj strani svoje strategije nacionalne sigurnosti, glavni strateški izazov za Ameriku dolazi od sila koje su ujedno i autoritarne i revizionističke. Takve sile, kaže on u nastavku, vode i pripremaju se za agresije, potkopavaju druge demokratije, ugnjetavaju svoje narode i koriste ekonomsku prisilu protiv demokratija. On dodaje, da se „mnoge demokratije pridružuju svjetskim demokratijama u odricanju od ovakvog ponašanja“.

Ono što je jasno u Bidenovoj strategiji nacionalne sigurnosti, ali ne i u drugim izjavama o njegovoj doktrini, jeste da nisu sve autokratije prijetnje za SAD – samo one koje su revizionističke. Neke autokratije su zapravo na strani SAD-a u protivljenju revizionističkim autokratijama poput Kine i Rusije.

Poruku Bidenove doktrine implicitno je odbacio i globalni jug u svojoj rekaciji na drugu rusku invaziju na Ukrajinu. Veliki broj država u razvoju odbio je osuditi Rusiju na način na koji su to uradile zapadne demokratije. Ove države, koje su neki označili kao novi pokret nesvrstanih, odbijaju birati strane iz ideoloških razloga i žele poslovati i sa demokratijama i sa autokratijama.

Bidenov samit o demokratiji ispravno zaključuje da „su snažne demokratije koje poštuju ljudska prava mirnije, prosperitetnije i stabilnije“.

Izvještaj Atlantskog vijeća iz juna 2022. o indeksima slobode i prosperiteta pokazuje visoku korelaciju između ekonomskih, političkih i pravnih sloboda država i njihovog nivoa prosperiteta. Sve države koje su rangirane u najvišoj kategoriji indeksa slobode Atlantskog vijeća također su rangirane u jednoj od dvije najviše kategorije njegovog indeksa prosperiteta. A gotovo sve države koje su u najnižoj kategoriji indeksa slobode su u jednoj od dvije najniže kategorije indeksa prosperiteta.

Veza između slobode i prosperiteta

Ovaj izvještaj također istražuje uzročnu vezu između slobode i prosperiteta posmatrajući nivoe prosperiteta podijeljenih država sa različitim putevima slobode. On pokazuje da su slobodne Zapadna Njemačka i Južna Koreja postale prosperitetnije od Istočne Njemačke i Sjeverne Koreje.

Esej koji je nedavno objavio Institut Aspen Rumunija o slobodi i prosperitetu u Istočnoj Evropi došao je do istih zaključaka. U eseju je opisana analiza odabranog uzorka bivših komunističkih država sa sličnim nižim do srednjim nivoom prihoda 1996. Te države su 1996. imale i sličnu startnu poziciju kada je u pitanju sloboda: sve su tek prebrodile pola stoljeća komunizma tokom kojeg nisu imale političke, ekonomske ili pravne slobode.

Ova analiza potom razmatra puteve slobode i prosperiteta ovih država u naredne tri decenije upoređujući njihove rezultate na indeksu slobode i prosperiteta Atlantskog vijeća iz 2021. Utvrđuje se da su zemlje poput baltičkih i Rumunije, koje su raskinule sa svojom komunističkom prošlošću i pridružile se Evropskoj uniji, bile prosperitetnije 2021. od onih zemalja koje to nisu učinile. Nije iznenađujuće da su najniže rangirane grupe uzorka i po slobodi i po prosperitetu bile Rusija i Bjelorusija.

Samit o demokratiji također ispravno zaključuje i da autoritarni model razvoja koji promoviše komunistička Kina (koja nije pozvana na ovaj samit) nije najbolja formula za trajni prosperitet. Podaci iz indeksa slobode i prosperiteta Atlantskog vijeća podržavaju ovo gledište. Nasuprot tome, svega 100 milja od kineske obale i sa etničkom kineskom populacijom, demokratski Tajvan mnogo je slobodniji i mnogo prosperitetniji: na indeksu slobode zauzima 18, a na indeksu prosperiteta 27. mjesto.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši