Chollet: Dijalog Kosova i Srbije usmjeriti na njemačko-francuski prijedlog

SAD će uvijek podržati sve napore koji se ulažu u cilju održanja mira i stabilnosti, naveo je specijalni savjetnik u State Departmentu nakon susreta s Aleksandrom Vučićem.

Derek Chollet boravi u posjeti Beogradu, gdje se sastao s rukovodstvom Srbije (Sava Radovanović / Tanjug)

12 Jan 2023

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je u četvrtak specijalnog savjetnika u State Departmentu Dereka Cholleta, koji je naglasio da se SAD zalaže za stavljanje u fokus agende prema kojoj se Kosovo i Srbija treba usmjeriti na razgovore o francusko-njemačkom prijedlogu za rješavanje krize na Kosovu, kao i na brzo formiranje zajednice srpskih opština (ZSO).

SAD će uvijek podržati sve napore koji se ulažu u cilju održanja mira i stabilnosti, naveo je Chollet, saopćila je press služba srbijanskog predsjednika, prenosi Tanjug.

Vučić je istakao da Srbija “ozbiljno i odgovorno pristupa svakoj novoj eskalaciji do koje dolazi usled jednostranih poteza” vlasti Kosova”, kao i da ostaje posvećena “politici mira, stabilnosti, dijaloga i konstruktivnog stava prema svim otvorenim pitanjima”.

Saradnja zemalja Zapadnog Balkana

Dodao je kako očekuje da SAD prepozna napore Srbije u ovom smislu, kao i da iskoristi utjecaj i podstakne vlasti Kosova da ispune preuzete obaveze, u skladu s prihvaćenim i potpisanim sporazumima, ali i na nastavak dijaloga Kosova i Srbije “u duhu iskrene i otvorene razmene predloga za rešavanje konkretnih izazova”.

Vučić je s Cholletom razgovarao i o energetskoj sigurnosti, regionalnom ekonomskom povezivanju i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regijiu, kao i o nastavku dijaloga pod okriljem Evropske nije u cilju normalizacije odnosa s Kosovom.

Bilo je razgovora i o inicijativama za regionalno povezivanje i jačanje saradnje između zemalja Zapadnog Balkana, kao i o neiskorištenim potencijalima u razvoju bilateralne i ekonomske saradnje Srbije i SAD-a.

Vučić i Chollet su konstatirali da je intenziviranje ukupnih bilateralnih odnosa zajednički strateški interes obje zemlje te da treba unaprijediti napore obje strane ka bržem i svestranijem jačanju saradnje u brojnim oblastima.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

POPULARNO

Komentariši