Islamofob koji je postao musliman: Trebamo se sramiti zbog genocida u BiH

Izvor: Joram van Klaveren (N1)

Joram van Klaveren, bivši član holandskog parlamenta i desna ruka najvećeg evropskog islamofoba, Geerta Wildersa, ekskluzivno za N1 govorio je o odgovornosti njegove zemlje za genocid u Srebrenici, kao i za skrivanje činjenica vezanih za ovaj najstrašniji zločin od javnosti.

Holandija je priznala kako je odgovorna “10 posto” za genocid nad Bošnjacima, a Van Klaveren poručuje kako se vlada njegove zemlje treba sramiti što je dopustila da se to desi.

“Jer to se dogodilo, Holandski bataljon UN-a je trebao zaštititi ljude tamo, a nisu. Samo su ih predali neprijatelju i svi su ubijeni na najstrašniji i kukavičkiji način. Bilo je to užasno”, naveo je.

Ispričao je i kako se njegova bivša stranka Freedom Party bavila relativiziranjem informacija i činjenica koje nisu odgovarale zvaničnom narativu, tj. koje su bacale ljagu na nacionalni identitet ili ponos.

“Kada sam bio u Freedom Partyju, stranka se mnogo više bavila nacionalnim idetitetom, nacionalnim ponosom i slično. Dakle sve što je bilo suprotno nacionalnom narativu i nacionalnom ponosu, tamo nešto što su rekli, to nije istina ili su to lažne informacije… ili bilo šta. Nama jednostavno ne daju sve činjenice”, kazao je za N1 Joram van Klaveren.

U procesu pisanja antiislamske knjige, postao je musliman. To nije, kako je istakao, uticalo na njega da shvati ranije da nešto ne štima u vezi zvaničnog narativa sa genocidom u Srebrenici jer je i “mnogo drugih kršćana mislilo isto”.

“Vidjeli ste svu tu malu djecu bez očeva i majki, ponekad su i djeca ubijena. Bilo je užasno, a nakon što sam postao musliman zaronio sam u to još više nego tada. Mislim da to nema toliko veze s time što sam postao musliman jer poznajem veliki broj kršćana koji su se isto osjećali, da mnoge činjenice nisu bile predstavljene ovdje u Nizozemskoj dugo vremena. Trebale su godine i godine prije nego su pokazali sve činjenice, a naša vojska kao da je sve skrivala”, kazao je on.

Kompletan razgovora koji je vodila Ika Ferrer Gotić pogledajte u videu.

Komentariši