Osmorka i HDZ: Nikšić za premijera FBiH, Krišto predsjedavajuća VM BiH

Osmorka i HDZ: Nikšić za premijera FBiH, Krišto predsjedavajuća VM BiH

Foto: Vijesti.ba

Sastanak predstavnika stranaka “Osmorke” i HDZ-a BiH održan je danas u Konjicu.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je nakon sastanka izjavio novinarima da su razgovarali o konstituisanju vlasti na državnom i federalnom nivou, te onome što se dešava u kantonalnim skupštinama.

– Ono što želimo pokazati, to je da u narednom periodu, što je moguće prije, konstituiramo vlast. Naš je cilj do Nove godine. Neke stvari ne zavise samo od nas – kazao je Nikšić.

Dodao je da je njihova želja da, u skadu s onim “što imamo kao mogućnosti i otvoren pristup od strane EU i želju da što prije krenemo u tom pravcu, sve svoje aktivnosti podređujemo tome”.

Kaže da su danas potvdili ono što su mediji i znali – da će Borjana Krišto (HDZ BiH) biti predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, a da će on voditi Vladu Federacije BiH.

– Razgovarali smo o raspodjeli resora, nismo otišli u konkretne raspodjele, imajući u vidu da kad je u pitanju Vijeće ministara BiH treba da razgovaramo i s partnerima iz RS-a – naveo je lider SDP-a BiH.

Dogovor je, kaže, da u narednom periodu, što prije, “Osmorka” organizira razgovore i razgovara s delegacijom SNSD-a. Nakon toga da u “ovom kapacitetu kao partneri iz Federacije sjednemo sa partnerima iz RS-a”.

– Vrlo smo opredjeljeni da u najkraćem roku realiziramo činjenicu da ova grupacija ima većinu i u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i u Domu naroda, te da ima značajan kapacitet kada je u pitanju Predstavnički dom PSBiH, što sa partnerima iz RS-a može osigurati stabilnu većinu i raditi – kazao je Nikšić.

Podvukao je da će imati vrlo brzo okončane i detaljnije programe.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao da su nastavili proces koji su počeli prije izvjesnog vremena.

– Mislim da će nam još trebati vjerovatno idući tjedan da završimo sve ono što smo planirali, ali krajnje optimistično gledamo na partnere koji će činiti vlast u Federaciji BiH i s trećim partnerom kada budemo sjeli. Dogovor je da i to uradimo u narednih pet-šest dana, jer bilateralno smo već neke razgovore imali – naveo je Čović.

Dodao je da će nastaviti bilateralno oko Vijeća ministara BiH, “kako bi svi zajedno sjeli najdalje za sedam dana”.

– Za to vrijeme mislim da će Predsjedništvo BiH imati u svojim rukama mogućnost da imenuje mandatara za Vijeće ministara BiH. Drugim riječima, da možemo realizirati projekat da u ovoj godini imamo novo Vijeće ministara BiH i minimalno usvojen proračun za narednu godinu – kaže lider HDZ-a BiH.

Što se tiče Vlade Federacije BiH, Čović je ponovio da će premijer biti predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, a da će predsjednica Federacije biti Lidija Bradara (HDZ BiH).

– Sad idemo ubrzano i ka tome, bez obzira kako se razvijao proces oko definiranja Doma naroda. Želimo zajedno što prije dobiti Vladu Federacije BiH. Cilj bi bio isti, u ovoj godini imati Vladu FBiH i minimalno opet proračun za narednu godinu – kazao je Čović.

Istaknuo je da je cilj stvoriti jednu atmosferu, “da pošaljemo i sa današnjeg sastanka poruku prijateljima iz međunarodnih institucija da smo spremni za kandidatski status do kraja ove godine”.

Napomenuo je da će svaku aktivnost koju budu radili usklađivati sa standardima EU.

Na novinarsko pitanje u vezi s razgovorima sa predstavnicima SNSD-a, lider SDP-a Nermin Nikšić je kazao da imaju Sporazum “Osmorke” i HDZ-a, koji je potpisan i koji je “živ”, te da bi bilo idealno da se SNSD pridruži tom sporazumu.

– Velika stvar bi bila da napravimo i sporazum u kome ćemo pobrojati sve ono što smatramo da se možemo usaglasiti, što bi trebalo da radi Vijeće ministara BiH. Osnova je da i sa SNSD-om i Miloradom Dodikom razgovaramo o programu – zaključio je Nikšić.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto je kazao da je to stranka principa i programa.

– Mi nikad nismo imali program u ovoj državi. Prvi put pričamo o programu. Imamo sada program na kojem detaljno radimo sa partnerima, strankama okupljenim oko HDZ-a i strankama “Osmorke”. Naša stranka će instistirati na programu za državni nivo – istaknuo je Forto.

Napomenuo je da će u subotu biti održana sjednica Glavnog odbora Naše stranke, gdje on očekuje instrukicije “oko čega ćemo pregovarati ispred Naše stranke, prvo unutar ‘Osmorke’, a onda i na državnom nivou”.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je kazao da je ovo potpuno drugačiji politički proces u kojem su smogli snage da u prvi plan stavljaju ono o čemu se mogu dogovariti.

– Potpuno smo spremni na jednak način podržavati sve projekte u BiH, poštujući nadležnosti institucija. Tamo gdje je nadležnost BiH nismo saglasni da procese vode entiteti. Tamo gdje je entitetska ne pada nam na pamet da nekome nešto blokiramo, poštujući Ustav i druge propise i zakone BiH – naveo je Konaković.

Istaknuo je kako će učiniti sve da se desi i kandidatski status i otvore pristupni fondovi i da se implementiraju projekti i da mladost ove zemlje ostane u BiH.

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić je kazao da “možemo reći da nema nikakve izdaje, niti države, niti Bošnjaka”.

– Ovdje se ne radi o tome. Radi se o programskom pokušaju da se stvari konačno pokrenu na pravi način. S obzirom na to da se neprekidno spominje navodna isporuka Izbornog zakona HDZ-u, moram reći da je Izborni zakon je stvar Ustava BiH i sve i da hoće ove stranke koje su okupljenje oko SDP-a i HDZ-a, ne mogu to učiniti bez dvotrećinske većine u državnom parlamentu gdje se mijenja Ustav, dakle, bez SDA i Demokratske fronte – istaknuo je Efendić.

Kaže da se ne može mijenjati niti Ustav, niti Izborni zakon u dijelu koji se tiče Ustava, bez drugih stranaka.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši