Ministar: Napad na sjeveru izveli bivši pripadnici Kosovske policije

Autor:Anadolija 07. dec 2022

Izvor: Anadolija

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla izjavio je danas da su među kriminalcima, koji stoje iza napada u utorak u dvije sjeverne opštine, Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica, bivši pripadnici Kosovske policije iz redova srpske zajednice, koji su početkom novembra podnijeli ostavke.

Kosovski ministar Svecla je na konferenciji za novinare rekao da i pored sirena za upozorenje koje su bile puštene, srpski građani nisu izašli na ulice da podrže kriminalce. On je kazao da su u napadima u utorak u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku korišteni šok bombe, ručne bombe i vatreno oružje.

“Sada imamo i prve podatke prikupljene sa terena, kako od policije, tako i od strane obavještajnih službi, koji nam govore da neki od ovih kriminalaca potiču iz redova bivših pripadnika Kosovske policije“, naglasio je Svecla i dodao da je danas obišao glavni most na rijeci Ibar u Mitrovici, te da je situacija mirna.

Uputan da li će zbog bezbjednosne situacije vanredni izbori zakazani za 18. decembar biti odloženi, ministar Svecla je kazao da policija ima kapaciteta da garantuje bezbjednost, ali da je odluka na odgovornim institucijama.

“Uvjeren sam da Kosovska policija ima sve potrebne kapacitete da garantuje sve neophodne demokratske procese na Kosovu. Normalno odluke donose odgovorne institucije, kao što su predsjednica Kosova, Centralna izborna komisija koja priprema plan“, naglasio je ministar.

U Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici u utorak su opštinski izborni službenici i policajci, pokušavajući da otvore kancelarije opštinskih izbornih komisija, napadnuti šok bombama i hitcima u vazduh, saopštila je Kosovska policija. Kao rezultat toga, oni nisu bili u mogućnosti da nastave pripremni proces za vanredne izbore na severu.

Vanredni izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova raspisani su nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije. Srpska lista, čiji su gradonačelnici podnijeli ostavke početkom novembra, nije se prijavila za ove izbore.

Komentariši