Kakva je budućnost ruske agresije na Ukrajinu i mogući scenariji za okončanje rata

Ne naziru se naznake da se strane namjeravaju uključiti u pregovore s ciljem zaustavljanja borbi, a čini se da nijedna strana nije sposobna vojno pobijediti.

Borbe između dvije strane ušle su u novu fazu (Reuters)

07 Dec 2022

Piše: Mohamad Elmenshawy

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je da bi Rusija mogla tražiti način da se povuče iz Ukrajine bez pregovora o trajnom mirovnom sporazumu.

U obraćanju na samitu Vijeća izvršnih direktora Wall Street Journala u Washingtonu, rekao je da ukrajinska Vlada mora odlučiti o budućem opsegu rata i uvjetima za njegovo okončanje, ali je također upozorio da bi Rusija mogla tražiti lažnu izlaznu rampu za odmor, pregrupiranje, a time i za ponovnu ofanzivu.

“Ukoliko Rusija ne pokaže da je zainteresirana za smislenu diplomatiju, neće moći ići naprijed… Ono što moramo vidjeti je pravedan i trajan mir, a ne lažni mir”, kazao je američki sekretar.

Blinken nije precizirao okolnosti pod kojima bi rat mogao završiti, niti kako bi mogla izgledati budućnost sukoba, ali je naglasio da Ukrajinci “donose odluke o onome što žele”.

Uspješni napadi ukrajinskih dronova

Budući da ruski rat protiv Ukrajine ulazi u deseti mjesec, ne naziru se nikakve naznake da se strane, koje su direktno ili indirektno u sukobu, namjeravaju uključiti u pregovarački proces s ciljem zaustavljanja borbi, a čini se da nijedna strana nije sposobna riješiti rat vojnim sredstvima.

Direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines, obraćajući se na Forumu nacionalne odbrane “Ronald Reagan” u Kaliforniji, rekla je da se borbe u ruskom ratu protiv Kijeva odvijaju “smanjenim tempom”.

Istakla je da bi ukrajinske snage mogle imati bolje šanse u narednim mjesecima.

U isto vrijeme borbe između dvije strane ušle su u novu fazu, nakon što su ukrajinski dronovi uspješno izveli napad na dvije zračne baze duboko unutar ruske teritorije, što je potvrdilo i rusko Ministarstvo odbrane.

Rusija, također, nije zaustavila svoje napade, dok se u izvještajima navodi da je Moskva testirala nove načine korištenja raketa, vojske i artiljerije u ratu.

Na sastancima ministara vanjskih poslova NATO-a, koji su održani prošle sedmice u glavnom gradu Rumunije, Blinken je potvrdio da je NATO odlučan u podršci Ukrajini.

Diplomatija kao rješenje za okončanje agresije

Sjedinjene Američke Države pružile su opsežnu podršku Kijevu od početka ruskog rata protiv Ukrajine, 24. februara, koja premašuje 20 milijardi dolara, uz obećanje da će osigurati 20 milijardi dolara dodatne pomoći tokom nove fiskalne godine.

Blinken je priznao da njegova zemlja podržava pravedan i trajan mir za Ukrajinu.

“Složili smo se s predsjednikom [Ukrajine Volodimirom] Zelenskim da je diplomatija rješenje za okončanje ruske agresije… [Ruski predsjednik Vladimir] Putin izgleda nije trenutno zainteresiran za diplomatski put”, kazao je on.

Ove izjave dolaze u vrijeme proturječnih signala iz Washingtona upućenih Ukrajini u vezi sa sljedećom fazom suočavanja s ruskim ratom, budući da je načelnik Generalštaba američkih Oružanih snaga SAD-a, general Mark Milley, potvrdio da ukrajinski uspjeh ostvaren u suprotstavljanju Rusiji stavlja Kijev u bolju poziciju za početak pregovora.

Charles Kupchan, stručnjak pri američkom Vijeću za vanjske odnose i profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Georgetown, smatra da je poziv Washingtona upućen Kijevu da se otvori za ideju mirovnih pregovora s Rusijom zapravo ponovno fokusiranje na to da će se rat završiti kroz diplomatske pregovore, čak i ako zaraćene strane još uvijek nisu spremne sjesti za diplomatski stol.

Može li Rusije upotrijebiti nuklearno oružje?

Naglašava kako će se “borbe za sada najvjerojatnije nastaviti, ali je Washington spreman otvoriti vrata diplomatskom putu za okončanje rata i staviti ovu opciju u pripravnost ako Rusija i Ukrajina eventualno odluče da je naposlijetku slijede”.

Odbacio je mogućnost da će Bijela kuća vršiti pritisak na ukrajinskog predsjednika, ali je rekao da će sama priča o diplomatskom rješenju u Washingtonu i između NATO saveznika neminovno doprijeti i do onih koji odlučuju u Kijevu.

Ukrajinske snage su nedavno postigle velike uspjehe na bojnom polju, zahvaljujući čemu su vratile velike dijelove svoje teritorije koje je Rusija prethodno kontrolirala, a možda će uspjeti vratiti još svojih teritorija.

I pored toga, Zelenski se suočava s dilemom kako će ovaj rat završiti.

Nije jasno želi li Washington da Kijev preispita svoj “cilj”, a to je vraćanje svih ukrajinskih teritorija koje su pod kontrolom Rusije, uključujući Krim i cijeli Donbas.

Američki stručnjak vjeruje da “postoje suprotstavljeni stavovi o ovom pitanju unutar administracije Joea Bidena, ali je jasno da je Washington zabrinut zbog eskalacije, uključujući moguću odluku Rusije da upotrijebi nuklearno oružje”.

‘Ovo je rat u kojem nema pobjednika’

“Rizici takve eskalacije rastu kako se Rusija suočava s mogućnošću potpunog poraza i potencijalnog gubitka poluotoka Krim.”

Što se tiče američkih kalkulacija po pitanju straha od eskalacije borbi i njihovog mogućeg širenja izvan Ukrajine, univerzitetski profesor smatra da “postoji nekoliko faktora koji igraju ulogu, uključujući rizik od eskalacije i širenja rata, ali da u isto vrijeme postoje neki evropski saveznici zainteresirani za diplomatske opcije”.

“S druge strane, rat također uzrokuje velike ekonomske poremećaje, uključujući visoke stope inflacije, nestašice hrane, visoke cijene energije i njene potencijalne nestašice te veliku imigraciju. Republikanska kontrola Zastupničkog doma [Kongresa SAD-a] može dovesti do unutarnjih komplikacija, koje se mogu odraziti na vanjske politike”, dodao je.

Kupchan je naglasio da Rusija i Ukrajina imaju uvjerljiv razlog da prekinu ove borbe što prije, jer je “ovo rat u kojem nema pobjednika”.IZVOR: AL JAZEERA


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši