Ustavni sud BiH ukinuo Zakon o lijekovima bh. entiteta RS

Narodna skupština Republika Srpska usvojila je u oktobru prošle godine Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a po hitnom postupku.

U Ustavu BiH ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni ustavni (Anadolija)

02 Dec 2022

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, odlučujući o zahtjevu Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima bh. entiteta Republika Srpska i dopunama Zakona o republičkoj upravi, utvrdio da citirani zakoni nisu u skladu sa članovima I/2. i III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine i ukinuo ih.

Odluka je donesena na plenarnoj sjednici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolija.

Prema mišljenju Ustavnog suda, u Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donijela Narodna skupština RS-a, ustavni.

Entiteti dužni poštivati zakone BiH

Istaknuto je da su, prema načelu vladavine prava iz Člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti dužni poštivati zakone na nivou Bosne i Hercegovine, a prema Članu III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti su dužni poštivati odluke institucija Bosne i Hercegovine.

Skupština RS-a usvojila je u oktobru prošle godine Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a po hitnom postupku.

Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u Bosni i Hercegovini i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini upozorili su ranije kako stupanje na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a predstavlja kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i korak je unazad u usklađivanju zakonodavstva Bosne i Hercegovine s pravnom stečevinom EU-a.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

POPULARNO

Komentariši