OSMORKA I HDZ ŽELJELI SU SAMO FOTELJE, NE ONO ŠTO SU GRAĐANIMA OBEĆAVALI: KEŠO ZA HAYAT: OVO NIJE PUT STABILIZACIJE BIH

Alem Herak 02/12/2022

U emisiji ‘Sedam plus’ razgovarali smo sa Safetom Kešom, zastupnikom u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Kešo smatra da je politički neprihvatljivo da se zaobiđe klub zastupnika, a birate nekoga ko bi trebao biti iz reda bošnjačkih naroda. Devet njih je u klubu SDA.

  • Problem je dublje prirode. Greška je napravljena kada su donijeli odluku u Osmorci da neće koalirati sa nacionalnim strankama i dogodilo se neko čudo. Nove dimenzije ponašanja političkih aktera ove koalicije, ali da su programska koalicija imali bi neki program, te dobili povjerenje građana. Kao što smo vidjeli ono što su oni potpisali je neka vrsta sporazuma, ali vrijeme će pokazati da je to nesporazum. Dodik je rekao da to on neće potpisati – kazao je Kešo.

Osvrnuo se i na to što Nikšić ne želi prihvatiti ponudu Izetbegovića ‘semafor’ koalicija. Kešo misli da je stvar djelovanja nekih mračnih sila iz pozadine.

  • Pretpostavljam da je to situacija u KS gdje ima neke obaveze prema strankama Trojke ili što će mu biti ponuđeno više nego što može očekivati. U koaliciji sa SDA Nikšić nikad ne bi mogao dobiti prednost nad Novalićem – rekao je Kešo.

Za trenutnu političku situaciju, te djelovanje ‘Osmorke’, Kešo je kazao sljedeće:

  • Mislim da je nadvladala ta želja da se osvoje fotelje. Ako su obećali građanima ovo u što nas sada vode mislim da ne bi dobili ni 10 posto glasova. Mislim da će se Naša stranka ponašati dvostruko. Ima potrebe ljude upozoriti da je ovaj put u koji su nas poveli, nije put stabilizacije BiH i da je ponašanje međunarodne zajednice demotivirajuće. Što ćemo se radovati kandidatskom statusu ako ćemo biti poniženi. Odnos međunarodne zajednice prema nama je neprimjeren i neprihvatljiv. Mi smo narod koji je preživio genocid – istakao je Kešo za kraj emisije.

(A.H.)

Video pogledajte i OVDJE.

Komentariši